Onze nieuwe rol om zoveel mogelijk participatie en eigenaarschap te bevorderen geldt naar buiten voor het omgaan met onze inwoners, maar óók intern voor het omgaan met onze medewerkers op de werkvloer. Lees hier hoe onze medewerkers zelforganiserende teams ervaren.
De gemeente Berkelland heeft een organisatie- en besturingsfilosofie (OBF), waarin is beschreven hoe de gemeente Berkelland werkt en wat onze uitgangspunten zijn. We vertellen hoe we invulling geven aan zelforganisatie om samen ‘mooi werk’ te leveren. Dit staat niet alleen op papier, maar is ook samengevat in beeld gebracht in een filmpje.
In De Huve in Eibergen was BYoung een middag aan het werk met Jirtsin Beenhakker van Expertisecentrum Plato. Onderwerp van deze middag: de weg naar zelforganisatie en wat dit voor jou persoonlijk betekent. De deelnemers maakten een gezamenlijk overzicht van de dingen die ze op dit moment positief ervaren in zelforganisatie. En van die dingen die ze als lastig ervaren in zelforganisatie.
Een slecht idee? Puzzel ermee!
Hoe slecht(st)e ideeën leiden tot mooie oplossingen
Vreemde B-young ogen dwingen…
Gisteren was de tweede bijeenkomst van B-Young dit jaar, met maar liefst 24 deelnemers. Het thema was werken met netwerken met als onderliggende vragen: hoe houd je je netwerk vitaal? Hoe zorg je ervoor dat de juiste taken bij de juiste personen liggen? En als je tegen problemen aanloopt in je netwerk, hoe krijg je de swung er dan weer in? Deze vragen kregen wij beantwoord in een workshop gegeven door Monique en Nicoline van Eigentijds in de kerk te Beltrum.
De wat? Ja inderdaad, de sokkenshow. Op 22 januari vond het eerste thema van B-Young van 2019 plaats. Het restaurant van het gemeentehuis werd omgetoverd tot een sokkenfabriek.
Volg ons