Achtergrond om de custom css te laten werken NIET VERWIJDEREN

Noodverordening

Forse beperkingen voor recreatiesector 

Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland komt met nieuwe noodverordening 

Vanaf donderdag 26 maart 2020 19.00 uur geldt een nieuwe noodverordening voor gemeenten in de veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland (VNOG). Ter bescherming van de veiligheid en de gezondheid, heeft het kabinet maandagavond 23 maart jl. landelijke maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Om binnen de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland deze maatregelen te kunnen handhaven, heeft de voorzitter van de VNOG, Ton Heerts, deze nieuwe noodverordening vastgesteld. 

Voorzitter Veiligheidsregio Ton Heerts: “Ik begrijp dat we met deze noodverordening velen moeten teleurstellen. Bijvoorbeeld mensen die een huwelijk of een leuk uitje voor de komende periode hebben gepland, en zeker ook de recreatieondernemers op de Veluwe en Achterhoek. Maar de maatregelen zijn echt noodzakelijk. We hebben nu iedereen in Nederland nodig om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en om onze ouderen en kwetsbaren te beschermen. Het crisistijd en geen vakantietijd.”

De nieuwe noodverordening is veel uitgebreider dan de eerdere noodverordeningen, die betrekking hadden op het beperken van verspreiding van het coronavirus. Vanaf donderdag 26 maart geldt dat gemeenten, toezichthouders en politie, kunnen optreden als mensen de richtlijn van ‘houd minimaal 1,5 meter afstand tot anderen’ niet naleven. Er volgen dan stevige boetes. 

Burgemeester Van Oostrum: ‘Veel inwoners geven gehoor aan alle maatregelen die zijn getroffen. Daar waar dat nog onvoldoende gebeurt, zullen we mensen aanspreken en kan een boete volgen. Het is namelijk in het belang van ons allemaal dat we ons aan de maatregelen houden. Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle.’

Forse beperkingen voor gehele recreatiesector 
De strekking van deze noodverordening is dat recreatieterreinen, vakantieparken, campings, (jacht)havens, natuurgebieden en stranden zich strikt moeten houden aan maatregelen. 

Binnen de VNOG bestaat de dreiging dat de 1,5 meter regel onvoldoende in acht kan worden genomen in gemeenschappelijke toilet-, was- en douchevoorzieningen. Dat geldt zowel op of bij de locaties van vakantieparken, campings, kampeerterreinen en kleinschalige kampeerveldjes (bijv. het zogenoemde ‘kamperen bij de boer’) als op of bij parken, natuurgebieden, stranden en (jacht)havens. Daarom zijn toilet-, was- en douchevoorzieningen met deze noodverordening in ieder geval tot en met 6 april 2020 aangewezen als verboden locaties. 

De noodverordening geldt tot in ieder geval 6 april 2020 of tot het moment waarop zij wordt ingetrokken. Voor evenementen geldt dat ze verboden zijn tot 1 juni 2020. De eerdere noodverordening en het wijzigingsbesluit van 16 maart 2020 zijn door deze nieuwe noodverordening ingetrokken.

De noodverordening is hier in te zien: Noodverordening