BuurtApp Haarlo

De afgelopen periode zochten we naar manieren om de inwoner aan zet te laten zijn.
We zetten deze initiatieven graag in de spotlights. Misschien kunnen ze dienen als voorbeeld voor andere inwoners van Berkelland

Logo Doe het samen samenleving

‘Doe het samen samenleving in uitvoering’

Als gemeente beseffen we dat de inwoner vaak beter weet wat er speelt en waar er vraag naar is dan wij zelf. Dit vraagt om een andere houding van de gemeente.
Wethouder Hoytink-Roubos zegt: “het vraagt om een houding waarin we de inwoner waar nodig ondersteunen, in plaats van bepalen wat goed voor hem is. Dat het initiatief bij de inwoner ligt en dat de overheid daarbij meedoet of ondersteunt, wordt overheidsparticipatie genoemd. De raad heeft hiervoor gekozen in het ontwikkelprogramma Veranderende samenleving, vernieuwd bestuur (VSVB).”

De afgelopen periode zochten we naar manieren om de inwoner aan zet te laten zijn. Verschillende inwoners hebben hun ideeën al kenbaar gemaakt en hebben deze uitgewerkt tot een initiatief. We zetten deze initiatieven graag in de spotlights. Misschien kunnen ze dienen als voorbeeld voor andere inwoners van Berkelland. U kunt dus vanaf nu elke twee weken in Berkelbericht en op onze website lezen hoe het ervoor staat met een initiatief.

Deze week: Buurtpreventie Haarlo

Mijn naam is Calle Memelink en ik organiseer in samenwerking met de Politie, gemeente Berkelland en Haarlo’s belang een informatieavond over buurtpreventie op vrijdag 22 januari 2016. Het begint om 19.30 uur bij H.C.R. Prinsen in Haarlo.

Bord met tekst Whats App BuurtpreventieInbraken in de wijk zorgen voor een onveilig gevoel. De hoogste tijd om inbrekers een halt toe te roepen. Als bewoners staan we sterk en kunnen we een oogje in het zeil houden. Buurtpreventie is daarvoor een beproefd initiatief.
In buurtpreventie overleggen politie en buurtbewoners regelmatig over de veiligheid in hun wijk. Ook krijgen bewoners informatie over onderwerpen zoals inbraakpreventie en het vergroten van de sociale controle. Maar ook zaken die de leefbaarheid aangaan komen aan de orde. Meer aandacht voor elkaar betekent aandacht voor een veilige omgeving in straat en buurt. 
Sla samen met ons de handen ineen, kom luisteren naar uitleg over buurtpreventie en hoe dit bijdraagt aan een veilige en leefbare wijk. Misschien raakt u zo geïnspireerd dat ook u actief wilt worden binnen buurtpreventie.

Daarnaast wil Buurtpreventie Haarlo een buurt WhatsApp lanceren. Een Buurt WhatsApp is een WhatsAppgroep die zich richt op het signaleren van verdachte situaties in een bepaalde wijk, buurt, dorp of stad. Met het melden van verdachte situaties in een Buurt WhatsApp, worden buurtbewoners snel gewaarschuwd en kunnen zij de verdachte in de gaten houden. Ondertussen kan de politie worden ingelicht en tot eventuele actie overgaan.

In diverse dorpen en steden in Nederland heeft de Buurt WhatsApp al tot succes geleid. Er zijn criminelen aangehouden en het aantal woninginbraken is in sommige wijken gedaald.

Een buurtpreventieproject kost u niet veel moeite of geld maar het kan heel wat opleveren: een gezelliger, veiliger en rustiger buurt.

Mocht u vragen hebben of wilt u zich al aanmelden voor de buurt WhatsApp in Haarlo? Mail dan naar buurtpreventiehaarlo@gmail.com


Met vriendelijke groet,

Buurtpreventie Haarlo

symbolen social media

Initiatief in Ruurlo

We willen u er graag op wijzen dat er in Ruurlo een soortgelijk initiatief is gestart. Ook dit initiatief houdt een informatiebijeenkomst:

Commissie buurtschappenbeleid de Bruil in samenwerking met stichting Belangenbehartiging ’t Broek: maandag 18 januari om 20.00 uur in buurtcafé ‘de Zoete Inval’, Batsdijk 23 in Ruurlo.

Woont u niet in Haarlo of Ruurlo, maar hebt u wel interesse in de Buurt WhatsApp? Ook dan bent u van harte welkom bij beide informatieavonden.

Zelf een initiatief?

Wilt u zelf een initiatief aandragen bij de gemeente? Bel dan naar 0545-250 250.