Hondenpoepbakken in wijk De Koppel in Borculo

Willemijn Voerman: “Als een bak met zakjes zo binnen handbereik staat, is de drempel om de poep op te ruimen zo goed als weg”

De gemeente Berkelland wil werken vanuit de behoeften en energie in de samenleving. Verschillende inwoners hebben hun ideeën al zelfstandig of samen met de gemeente uitgewerkt tot een initiatief. We zetten deze initiatieven - en ook andere samenwerkingsvormen - met inwoners en maatschappelijke organisaties graag in de spotlights. Elke twee weken leest u iets over zo’n initiatief.

Deze keer een initiatief vanuit wijk De Koppel om hondenpoep tegen te gaan. Wijkvereniging de Koppel heeft 6 hondenpoepbakken geadopteerd. De gemeente zorgt voor de bakken en de zakjes en de wijk zorgt ervoor dat de bakken geleegd worden. Wethouder Joke Pot heeft op 20 april samen met initiatiefnemers uit de wijk en haar hond ‘Hendrik’ de eerste hondenpoepbakken in gebruik gesteld.
Joke Pot: “Geweldig dat de wijk het initiatief genomen heeft om het probleem aan te pakken. Als gemeente werken we graag mee aan deze pilot en stellen we materialen beschikbaar.”

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om als wijk hondenpoepbakken te adopteren

“Een van onze leden kwam met het idee via de contactfunctionaris van de gemeente. Deze contactfunctionaris is bij ons op de vergadering geweest om uitleg te geven waar de gemeente warm van wordt. Wij zijn in overleg gegaan wat we voor de wijk konden doen en zo zijn we op het idee gekomen om hondenpoepbakken te adopteren.”

Hoe zijn jullie te werk gegaan?

“We hebben een aanvraag geschreven en ingestuurd. Vervolgens heeft één lid contact gehouden met de gemeente. Hier hebben we gesprekken mee gevoerd om te kijken wat de wensen en de mogelijkheden waren. De bakken hebben we zelf mogen uitkiezen en de gemeente heeft ze besteld.”

Wat verwachten jullie er van?

“Ik hoop maar verwacht ook wel dat het gaat werken. Als een bak inclusief zakjes zo binnen handbereik staat is de drempel om de poep op te ruimen zo goed als weg, lijkt mij. Ik verwacht dat de handhaving ook streng gaat controleren de komende tijd.”

Hoe was de samenwerking met de gemeente?

“Doordat een contactfunctionaris uitviel duurde het even voordat dit project echt begon te lopen. Maar op het moment dat de eerste afspraak stond, verliep de samenwerking prima. Ik verwacht dan ook geen problemen in de toekomst.”