Wijkmoestuin Neede

De gemeente Berkelland wil werken vanuit de behoeften en energie in de samenleving. Verschillende inwoners hebben hun ideeën al zelfstandig of samen met de gemeente uitgewerkt tot een initiatief. We zetten deze initiatieven - en ook andere samenwerkingsvormen - met inwoners en maatschappelijke organisaties graag in de spotlights. Elke twee weken leest u iets over zo’n initiatief.

Moestuin

Wijkmoestuin is een mooi initiatief uit de wijk de Berg in Neede.
Antoinet Bolster: “Ik draag deze wijk én de school een warm hart toe”

Dit keer aandacht voor een bijzonder project: de wijkmoestuin de Berg in Neede. Toen ProWonen en de gemeente Berkelland in 2009 de wijk aanpakte, kwam initiatiefneemster Antoinet Bolster, lerares van de basisschool Dr. Ariëns Daltonschool met een bijzondere wens. Ze wilde een wijkmoestuin voor de leerlingen van de school beginnen.
Antoinet's wens groeide uit tot een bijzonder project waarin verschillende deelnemers samenwerken: Dr. Ariënsschool, buurtbewoners, ProWonen, Beweegwijs en de gemeente Berkelland. De Wijkmoestuin de Berg is inmiddels een geslaagd initiatief waar jonge kinderen lekker spelen en leren en waar volwassenen elkaar ontmoeten, ontspannen en mooie festiviteiten met elkaar houden.

Antoinet Bolster werkt al ruim 18 jaar als onderwijzeres aan de Dr. Ariëns Daltonschool. Ze heeft haar hele leven in Neede gewoond en was zelf leerling ook van deze school. De wijkmoestuin is nu een educatieve tuin waar de leerlingen veel leren over planten, groenten en fruit. Inmiddels hebben ook vele wijkbewoners de moestuin omarmd en helpen als vrijwilliger mee aan deze ontmoetingsplek voor jong en oud.

Mevrouw Bolster

Aan de initiatiefneemster Bolster vijf vragen om te weten te komen hoe ze dat heeft aangepakt.

 1. Ben je tevreden met het resultaat? Is het doel bereikt?
  Antoinet Bolster: "Ik ben behoorlijk tevreden over wat we al samen bereikt hebben. Het uiteindelijke doel voor ons is: dat veel bewoners van de wijk de weg naar de moestuin weten te vinden, daar gezellig met elkaar tuinieren. Of gewoon lekker een kopje koffie met elkaar drinken. En vervolgens met iets lekkers uit de moestuin naar huis gaan.
  De school plukt daar de educatieve vruchten van. En onze leerlingen leren van wijkbewoners."
 2. Hoe kwam jij op het idee van de moestuin?
  "Vier jaar geleden toen de wijk midden in de renovatie zat, kwam naast de school een mooie achtertuin vrij. De woning tijdelijk leeg bleef staan. Omdat ik thuis ook graag iets in de tuin doe (we hebben zelf ook een leuke moestuin), kreeg ik het idee om daar een moestuin te maken. Het leek mij een verrijking voor de leerlingen."
 3. Hoe ben je te werk gegaan? Hoe was de samenwerking/ondersteuning met diverse partijen?
  "We waren op school net met BeweegWijs gestart. Ze hebben mij geholpen bij de opstart. Ook ProWonen was erg behulpzaam. En als we iets nodig hadden voor de moestuin dan namen we contact op met de medewerkers van de gemeente. Zij hebben ons goed gefaciliteerd. En zo was de tuin snel geregeld. Vervolgens zijn we klein begonnen: alle leerlingen mochten één aardappel poten. Drie maanden later was de oogst al een geweldig succes. Sindsdien is het draagvlak - Ook door de nieuwe plek - alleen maar groter geworden."
 4. Wat heeft het jou en de wijk/buurt/school gebracht?
  "Voor mij is het een leuk en zinvol project, waar ik als vrijwilliger graag een bijdrage aan lever. Dat zie ik bij meer vrijwilligers van ons terug. Ik zie door dit project ook school en wijk dichter bij elkaar komen."
 5. Dankzij jouw initiatief en hulp van vrijwilligers uit de buurt is de wijkmoestuin goed van de grond gekomen. Heb jij nog meer ideeën voor de wijk, die je op korte of lange termijn wil oppakken?
  "Als vereniging Moestuin de Berg gaan we de komende twee jaar vijf activiteiten organiseren waardoor de moestuin nog meer kwaliteit en een vaste plek in de wijk krijgt. Dit kunnen we realiseren omdat we van het Oranje Fonds én de gemeente financiële steun krijgen. Dus, we gaan de bewoners leuke dingen aanbieden."

Wilt u nog meer over de wijkmoestuin weten, bekijk dan de film Wijkmoestuin De Berg op YouTube.