Week 16: Wat mag er wel en niet bij het oud papier?

In deze rubriek geven we elke week een tip of uitleg over een onderdeel van de (nieuwe) afvalinzameling in de gemeente Berkelland.

tipvdweek

Wat mag er wel en niet bij het oud papier?

WEL: Kranten, tijdschriften, reclamefolders, kartonnen dozen, enveloppen en printpapier

NIET: Bakpapier, papieren zakdoekjes, keukenpapier, vervuild papier en karton. Dit valt allemaal onder het restafval en hoort dus niet bij het oud papier.

Waarom is het belangrijk dat we oud papier inzamelen?

• 82% van het in Nederland gefabriceerde papier is gemaakt van oud papier. Het overige deel is van hout.
  • In 2018 is in Berkelland 3.175.380 kilogram oud papier ingezameld door 27 verenigingen en scholen. Dat is genoeg voor het maken van 53 miljoen Donald Ducks!
  • Door oud papier als grondstof voor nieuw papier te gebruiken, wordt in Nederland per jaar genoeg hout bespaard om een twee meter hoge schutting van Amsterdam naar Parijs te bouwen.
  • Boeken mogen bij het oud papier, maar als u ze naar de kringloop brengt, maakt u er nog iemand blij mee!
  • In Berkelland belandt ieder jaar nog ongeveer 15 kilogram oud papier en karton per persoon in de grijze container. Zonde, want papier dat eenmaal uit het recyclingproces is, of vervuild is, valt nooit meer te hergebruiken.

Kijk voor meer afvalscheidingstips op www.afvalscheidingswijzer.nl of kijk op de afvalapp van de gemeente Berkelland.