Damoclesbeleid

Burgemeester wil met ‘Damoclesbeleid’ sneller en strenger optreden tegen drugspanden.

Burgemeester Joost van Oostrum van Berkelland wil met een handhavingsprotocol, ook wel Damoclesbeleid genoemd, sneller en strenger optreden bij het aantreffen van soft- of harddrugs in woningen of (bedrijfs-)panden.

De burgemeesters van de gemeenten Aalten, Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk hebben met instemming van het Openbaar Ministerie en de politie Achterhoek-Oost ingestemd met een nieuwe beleidsregel op grond van artikel 13b van de Opiumwet, waarin de bevoegdheid van de burgemeester is geregeld om bestuursdwang toe te passen.

Direct sluiten

De belangrijkste wijziging in het nieuwe Damoclesbeleid is dat waarschuwingen komen te vervallen. In principe worden er dus geen waarschuwingen meer gegeven bij de vondst van drugs in een pand en wordt direct overgegaan tot (tijdelijk) sluiting. Binnen de beleidsregel wordt nog wel onderscheid gemaakt tussen woningen en andere panden.

Maatregel

De maatregel om tot sluiting van de woning of het pand over te gaan wordt, afhankelijk van de omstandigheden, voor 3 maanden, 6 maanden of voor onbepaalde tijd opgelegd.