Verspreiding jodiumtabletten

In oktober ontvangen alle gezinnen met kinderen tot 18 jaar, die wonen binnen een straal van 100 kilometer van een kernreactor, een doosje met jodiumtabletten. Gemeente Berkelland ligt binnen 100 km van de Duitse kerncentrale Emsland.
Bij een kernongeval kan radioactief jodium vrijkomen. Jodiumtabletten voorkomen dat je lichaam radioactief jodium opneemt. Om kostbare tijd bij een ongeval te besparen deelt het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in oktober jodiumtabletten uit, zodat u ze direct in huis hebt als het nodig is. Jodiumtabletten bieden geen bescherming tegen alle gezondheidsschade die bij een ongeval met een kerncentrale kan ontstaan. Ze bieden alleen bescherming tegen radioactief jodium dat vrij kan komen bij een kernongeval. In de bijsluiter in het doosje vindt u meer (medische) informatie over jodiumtabletten.

jodiumtabletten

Voor wie?

Niet iedereen krijgt jodiumtabletten. Alleen de huishoudens met kinderen/jongeren tot 18 jaar krijgen tabletten toegestuurd. Hoe ouder iemand is, hoe kleiner de kans op het ontwikkelen van schildklierkanker door radioactief jodium. Ook de afstand tot de kernreactor speelt een rol.
Zwangere vrouwen van alle leeftijden behoren ook tot de doelgroep. Zij krijgen informatie in de folder Zwanger die ze ontvangen bij hun eerste bezoek aan de verloskundige of gynaecoloog. Ook mensen die niet tot de risicogroep behoren maar graag tabletten in huis willen hebben, kunnen die vanaf 9 oktober kopen bij apotheek of drogist.

Hoe krijg ik de tabletten?

De tabletten worden per post verstuurd. Vanaf 3 oktober verstuurt het ministerie van VWS een vooraankondiging naar de mensen die de tabletten ontvangen. Op www.jodiumpostcodecheck.nl kunt u nagaan of u jodiumtabletten per post krijgt opgestuurd.

Geen extra dreiging

De maatregel is niet gericht op een specifieke dreiging op een kernongeluk. Het kabinet acht de kans op een nucleair ongeval net zo klein als voorheen. Nucleaire installaties moeten aan strenge veiligheidseisen voldoen. De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming let daarop.
Houd uw brievenbus in de gaten. In de week van 9 of 16 oktober 2017 worden de doosjes met jodiumtabletten verspreid. Bewaar ze goed!

Meer Informatie

Meer informatie over de verspreiding van jodiumtabletten vindt u op de website www.waaromkrijgikjodiumtabletten.nl. Bijvoorbeeld informatie over: wat u kunt doen als u geen jodiumtabletten heeft ontvangen, de werking van jodium en welke zones voor de verspreiding van jodiumtabletten zijn vastgesteld. Heeft u aanvullend nog vragen, neem dan telefonisch contact op met nummer 1400 van de Rijksoverheid. U kunt ook gebruik maken van WhatsApp 06-55001400, Twitter: twitteraccount@rijksoverheid.nl

Why iodine tablets?

The government wants to make sure the Netherlands is well prepared for a nuclear emergency. On 2 July 2014 the Minister of Economic Affairs told parliament that iodine tablets should be distributed preventively in a larger region around nuclear facilities.
See for other languages (Deutch – Francais): https://www.government.nl/topics/iodine-tablets