Hennepkwekerij aangetroffen

Sluiting drie panden vanwege hennepkwekerij

Woensdag 11 april zijn in de kern Neede in de gemeente Berkelland drie panden (deels) gesloten omdat een hennepkwekerij is aangetroffen. Het gaat om panden in de Oudestraat, Braak en de Bergstraat. Op grond van artikel 13b en het vastgestelde ‘Damoclesbelei’ zijn deze panden (deels) voor zes maanden gesloten door de burgemeester van Berkelland.

Sinds december 2017 is het voor de burgemeester mogelijk sneller en strenger op te treden bij het aantreffen van soft- of harddrugs in woningen of (bedrijfs)panden. Met instemming van het Openbaar Ministerie en de politie Achterhoek-Oost kan de burgemeester sindsdien gebruikmaken van deze nieuwe beleidsregel, die ook wel bekend staat als ‘Damoclesbeleid’. De belangrijkste wijziging is dat waarschuwingen zijn vervallen. Bij de vondst van drugs in een pand wordt direct overgegaan tot (tijdelijke) sluiting. Van deze regel is nu voor het eerst gebruik gemaakt.

Onschuldig?

Wiet kweken een onschuldige hobby? Niets is minder waar. Het telen van deze plant is een misdrijf en dus strafbaar. De teelt en de handel van hennep zijn steeds vaker in handen van zware criminelen. Telers worden steeds vaker het slachtoffer van geweldsdelicten en ripdeals. Maar er zijn meer risico´s. Ook de kans op brand, ontploffing, water- en stankoverlast is zeer groot.

Brand en ontploffingsgevaar

Hennepplanten hebben licht nodig. Voor een snelle groei zijn lampen met een hoog wattage nodig. Deze gloeilampen branden weken lang, dag en nacht. Omdat hoge energiekosten de winst drukken wordt de stroom vaak illegaal ‘getapt’. De wirwar van kabels en transformatoren levert gevaarlijke situaties op, omdat bij kortsluiting en oververhitting de stoppen niet doorslaan. Zo is de kans op brand en ontploffing groot.

Gevaarlijk voor de gezondheid

Voor de wietteelt worden op grote schaal pesticide en zoutzuur gebruikt. Deze bestrijdingsmiddelen kunnen zorgen voor ademhalingsproblemen en zelfs voor schade aan de luchtwegen. In de meeste hennepkwekerijen wordt met automatische sproei-installaties water verneveld om een vochtig klimaat te creëren. Die waterdruppels zijn een broedplaats voor legionella. Besmetting met de bacterie kan een dodelijke afloop hebben.

Hoe herkent u een kwekerij?

• Stankoverlast door een sterke, vreemde geur (zoals bij coffeeshops)
  • Voortdurend geluid van afzuiginstallaties
  • Extra ontluchtingspijpen in het dak
  • Tocht (een sterke aan- en afvoer van lucht)
  • Warmteafgifte (warme muren, vloeren en plafonds)
  • Condensvorming op de ramen van een woning
  • Stroomstoringen (zoals knipperende lampen)
  • Kunstlicht (gloed van felle lampen die altijd branden)
  • Dichtgemaakte ramen (rolluiken, folie)
  • Bij sneeuw, een onbesneeuwd dak
  • Bouw- en sjouwactiviteiten op vreemde tijdstippen
  • Criminele activiteiten in uw buurt (onderbuikgevoel)
  • Onduidelijk of een pand bewoond wordt (in combinatie met bovenstaande signalen)

Vermoedt u dat er bij u in de buurt een kwekerij is of heeft u overlast van een hennepkwekerij? Bel dan de politie, 0900-8844 (lokaal tarief) of bel met Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000 (gratis).

poster drugspand gesloten