Achtergrond om de custom css te laten werken NIET VERWIJDEREN

Mantelzorg

Er ligt een nieuw beleidskader voor het Sociaal Domein. Dit beleidskader is samen met inwoners en professionals gemaakt. Met elkaar hebben we nagedacht over wat nodig is om de komende jaren gezamenlijk invulling te geven aan zorg, welzijn, werk, participatie (meedoen), opvoeding, inburgering en sociale activering.

Mantelzorg is niet 'gewoon'

Mantelzorgers bieden langdurig en onbetaald zorg aan een chronische zieke, gehandicapte of hulpbehoevende persoon uit hun omgeving. Mantelzorg overkomt je en vaak ontkom je er niet aan. Hierdoor beschouwen veel mensen het als ‘gewoon’, terwijl het dat niet altijd is. Je hebt een emotionele band met degene die zorg nodig heeft. Denk bijvoorbeeld aan ouders die hun gehandicapte kind ondersteunen, een dochter die haar dementerende moeder helpt of een partner die voor zijn zieke echtgenote zorgt. In Berkelland zijn veel mensen (deels) afhankelijk van een mantelzorger. Reden om zuinig op hen te zijn!

Een deel van de mantelzorg is niet zichtbaar, de ‘verborgen mantelzorg’.

Hierdoor kunnen we niet altijd de aandacht, ondersteuning en (h)erkenning geven die mantelzorgers verdienen, zoals via de ‘mantelzorgwaardering’ of respijtzorg. De uitdaging zit ‘dus in mensen te herkennen als mantelzorger. Een andere uitdaging ligt op het gebied van kennis en informatie. Mantelzorgers verlenen soms complexe zorg, terwijl zij daarvoor niet zijn opgeleid. Daarnaast is het voor hen onmogelijk alle mogelijkheden voor ondersteuning bij zorg te vinden en te kennen.

Marianne Kok

Marianne Kok, mantelzorger geweest voor haar vader

‘‘Ik vond het fijn om te kunnen zorgen voor mijn vader in het laatste stukje van zijn leven. De vraag kwam soms plotseling: iets ging niet goed en dan moest ik er heen. Je wilt er zijn voor je vader. En ook voor zijn vrouw, want zij is ook op leeftijd. Het was een kwetsbare situatie.

Toevallig had ik in die periode geen werk, anders was het te zwaar geweest. Nu meer ouderen thuis blijven wonen, hebben zij, naast momenten dat er thuiszorg is, veel stille en onbewaakte momenten. Dan moet er toch iemand zijn. Daarom is mantelzorg zo hard nodig.

Voor mij was het heel belangrijk dat ik door mijn familie gesteund werd. Zij konden weinig doen door de reisafstand, maar gaven veel erkenning. Dankzij de training ‘De kunst van het zorgen en loslaten’ wist ik dat het ook goed was om voor mijn eigen balans te zorgen. Ik heb veel gehad aan dat inzicht. Daardoor ging ik er soms een dag tussenuit om iets te doen waar ik zelf energie van kreeg. Dat hielp.’’

Mantelzorg: hoe nu verder?

Samen met u en met professionals willen we het komende jaar onder andere het volgende doen voor mantelzorgers in Berkelland:

  • we hebben zoveel mogelijk mantelzorgers in Berkelland in beeld
  • we zorgen voor toegankelijke informatie voor alle mantelzorgers: jong én oud
  • we creëren meer verbinding tussen mantelzorgers onderling en tussen mantelzorgers en professionals
  • we zijn van plan om te starten met een mantelzorgsteunpunt
     

Heeft u zelf ideeën of suggesties voor wat er nog meer nodig is? Laat het ons weten! Neem contact op met Roos Engelsman via info@gemeenteberkelland.nl.

Mantelzorgcafé Berkelland

Bent u mantelzorger en wilt u in contact komen met andere mantelzorgers? Er zijn elke maand MantelZorgCafés voor mantelzorgers uit Berkelland. Het MantelZorgCafé  is een activiteit waar u andere mantelzorgers ontmoet. U heeft met hen het intensief zorgen voor uw partner, kind, familielid of vriend(in) gemeen. Vooral het ontmoeten en ontspannen staat centraal. Er is ook altijd een zorgprofessional aanwezig die u kan voorzien van advies of eventuele vragen kan beantwoorden.  

  • Elke 1e dinsdag van de maand bent u van harte welkom voor het MantelZorgCafé in De Meergaarden in Eibergen
  • In Neede is er elke derde woensdag van de maand in De Hofmaat een MantelZorgCafé

Het MantelZorgCafé heeft het karakter van een inloop, schuif aan wanneer het u uitkomt. Het begint om 13.30 uur en eindigt om 15.30 uur. De deelname is gratis.

Vragen over mantelzorg in Berkelland?

Kijk voor advies, begeleiding, cursussen en ondersteuning op www.voormekaar.net en klik op ‘voor mantelzorgers’.