Achtergrond om de custom css te laten werken NIET VERWIJDEREN

Vier de feestdagen (brand)veilig

De feestdagen liggen weer in het verschiet. Wellicht bent u al bezig met de voorbereidingen. Wij geven u graag een paar tips om de feestdagen gezellig, maar ook (brand)veilig te vieren.

kerstboom

Kerstbomen

Wanneer u kiest voor een natuurlijke boom, zet deze dan in een hoek van de kamer. Zet de boom niet in de loop- of vluchtroute, dicht bij gordijnen of andere makkelijk brandbare materialen. Mocht de boom veel naalden verliezen of bruin worden, haal de boom dan weg. Gebruik nooit echte kaarsjes in de boom. Een moment van onoplettendheid kan uw boom in een fakkel doen veranderen.

Verlichting

  • Gebruik alleen goedgekeurde elektrische verlichting, bijvoorbeeld met een KEMA-keur en controleer voor het gebruik of de bedrading niet is beschadigd.
  • Gebruik een onbeschadigd verlengsnoer en rol kabelhaspels helemaal af. Deze worden anders warm, waardoor brand kan ontstaan.
  • Verleng een verlengsnoer nooit met een ander verlengsnoer.
  • Let erop dat verlichting die warm wordt niet dichtbij licht ontvlambare materialen wordt gebruikt en schakel de verlichting altijd uit wanneer u weggaat of gaat slapen.

Feestversiering

Niet alle versieringen die in de handel zijn, hebben de juiste brandvertragende kwaliteit. Moeilijk brandbaar versieringsmateriaal beperkt de risico’s bij brand. Zorg ervoor dat versieringen niet in aanraking komen met verlichting en apparaten die warm worden. Als u de versiering ophangt met ijzerdraad, valt het bij brand niet snel naar beneden. Natuurlijk dennengroen is zeer brandbaar en dus niet geschikt voor versiering.

Kaarsen

Kaarsen staan het veiligst in een stevige houder op een vlakke ondergrond. Houders van plastic, hout of ander makkelijk brandbaar materiaal zijn niet brandveilig. Zet kaarsen niet dicht bij andere brandbare materialen, zoals de gordijnen. Houd kinderen en dieren buiten het bereik van brandende kaarsen. De kaarsen in kerststukjes kunt u beter niet aansteken. Doet u het toch, laat de kaarsen dan niet te ver opbranden en zet het kerststukje in het zicht.
 
Kijk voor meer informatie op www.brandweer.nl/brandveiligheid.
 
Wij wensen u fijne feestdagen!