Donkere dagen tips

Maak het inbrekers niet makkelijk. Doe altijd ramen dicht, lichtje aan en de deur op slot! Ook als je maar heel even weggaat.

Logo bij actie Maak het inbrekers niet te makkelijk

De donkere wintermaanden zijn gezellig. Maar ook een tijd waarin traditiegetrouw de meeste inbraken worden gepleegd. Aan onverlichte woningen zien inbrekers 's avonds dat bewoners niet thuis zijn. Bovendien zijn er minder mensen op straat, waardoor er minder zicht is op verdachte situaties.

Om te voorkomen dat inbrekers tijdens deze donkere dagen hun oog op uw woning laten vallen, kunt u er zelf voor zorgen dat u het deze inbrekers niet te makkelijk maakt. Hoe u dat kunt doen? We geven een paar tips:

Woningen veiliger met het Politiekeurmerk

Woningen met het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) hebben tot 90% minder kans op een geslaagde inbraak! Een PKVW-erkend bedrijf kan u helpen uw woning veiliger te maken. Zoals met goed hang- en sluitwerk, verlichting en een rookmelder of goede verlichting in de buurt. Kijk voor meer informatie op www.politiekeurmerk.nl.

Wilt u graag dat er iemand naar de sloten van uw woning kijkt, dan kunt u tegen vergoeding van vijf euro reiskosten de heer Menkhorst vragen om dit te doen. Hij heeft de opleiding Politiekeurmerk Veilig Wonen gedaan en kan u advies geven welke sloten u het beste kunt vervangen of hoe u uw huis beter kunt beveiligen. Wilt u advies van onze vrijwillige preventieadviseur bel of mail: bmenkhorst@gmail.com of telefoon 0573 - 451573

Goed afsluiten? Sleutel omdraaien!

De beste sloten helpen niet als u ze niet gebruikt of als u tegelijkertijd een raam open laat staan. Draai uw deuren en ramen dus echt op slot. Anders kunnen inbrekers eenvoudig binnen komen door te flipperen (met een stuk hard plastic wordt de sleuf van het slot terug gedrukt) of te hengelen (bijvoorbeeld met een ijzeren kledinghanger wordt door de brievenbus de deurklink bewogen). En laat daarbij de sleutel niet in het slot zitten. Inbrekers kunnen anders onder het slot een gat boren om vervolgens met behulp van een geprepareerd voorwerp de sleutel omdraaien (gaatjesboormethode).

Niet thuis? Licht aan!

Het is belangrijk om uw woning er uit te laten zien alsof u thuis bent. Laat binnen lampen branden als u 's avonds niet thuis bent. U kunt dat regelen met tijdklokken. Denk ook aan de bovenverdieping! Hiermee zet u gelegenheidsinbrekers op het verkeerde been. Gebruik ook de aanwezige buitenverlichting. Bijvoorbeeld een lamp met schemerschakelaar die automatisch aangaat zodra het donker wordt. Een inbreker staat niet graag in het licht.

Bel 112 bij verdachte situaties

Vertel uw buren dat ze bij een verdachte situatie (bijvoorbeeld glasgerinkel/ gestommel in uw huis terwijl u er niet bent of ze zien onbekende personen bij uw woning), direct de politie via telefoonnummer 112, het spoednummer moeten bellen. De politie beoordeelt per melding of er een politieauto op afgestuurd wordt. Hoe eerder 112 gebeld wordt, des te sneller kan de politie reageren. Snel alarm slaan, betekent een grotere kans om de inbrekers te pakken.