Leerlingen vragen hemd van het lijf

Lesprogramma over lokale politiek met gastcollege burgemeester en speeddates.

Leerlingen in de raadzaal
Leerlingen luisterden aandachtig naar de pitches die de verschillende fracties gaven.

Jonge stemmen vulden afgelopen woensdag en donderdag de raadzaal van het gemeentehuis in Borculo. Derde en vierde klassers VMBO van het Staring College waren aanwezig om meer te weten te komen over de lokale politiek. In een afwisselend programma vroegen zij de fracties van CDA, D66, VVD, Gemeentebelangen, PvdA, Ondernemend Berkelland en GroenLinks het hemd van het lijf. Bijna niets bleef onbesproken.

De gemeente had de samenwerking met het Staring College opgezocht om jonge Berkellanders eens op een andere manier kennis te laten maken met democratie en lokale politiek. Zo startten zij hun lesprogramma eind november met een speciaal gastcollege door burgemeester Joost van Oostrum over democratie en wat een voorrecht het is om te kunnen stemmen. Afgelopen week was het tijd om politici uit Berkelland aan de tand te voelen met soms aardig lastige vragen.

Speeddates en pitches

Alle raadsfracties waren op beide dagen aanwezig en waren maar al te bereid om meer te vertellen over de idealen waar zij voor staan. In speeddates gingen de leerlingen in gesprek om daar meer over te weten te komen. Velen hadden ter voorbereiding de verschillende websites bezocht om een goede vergelijking te kunnen maken tussen de standpunten van de partijen en daar vragen over te stellen. Maar ook het raadswerk zelf en landelijke issues, zoals de alcoholleeftijd en jongerenraad, kwamen in de speeddates aan de orde.

Na de speeddates kregen de raadsfracties de kans om in een korte pitch de aanwezige leerlingen te informeren en te enthousiasmeren over de inhoudelijke standpunten en wat zij belangrijk vinden voor Berkelland. Aan de hand van applaus werd bepaald welke partij deze standpunten het beste had overgebracht. Zowel de leerlingen als de raadsfracties waren enthousiast over deze opzet en manier om elkaar beter te leren kennen!

Enkele reacties van de leerlingen:

• "De mensen uit de politiek zijn best leuk"
  • "Ik wist niet dat de raadsleden er zoveel tijd in staken om zich voor te bereiden, het lijkt wel of ze er een baan bij hebben"