Achtergrond om de custom css te laten werken NIET VERWIJDEREN

Nationaal Hitteplan

Heel Nederland heeft inmiddels vakantie. De zomer laat zich al enige tijd gelden. De komende dagen wordt het extra warm. Daarom activeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) met ingang van maandag 23 juli 2018 het Nationaal Hitteplan.

Man met rollator op de rug gekeken

Daarmee roept het RIVM op extra goed te zorgen voor kwetsbare mensen, zoals ouderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen. Extra alertheid kan gezondheidsproblemen door het warme weer beperken. Ook de zonkracht is de komende dagen hoog. De huid kan dan snel verbranden.

Aanhoudende hitte

Volgens de voorspellingen van het KNMI loopt de temperatuur de komende dagen op naar waarden rond de 30 graden. Ook in de nacht wordt niet veel kouder dan een graad of 20. Aanhoudend warm weer brengt gezondheidsrisico’s met zich mee voor kwetsbare groepen mensen zoals ouderen, mensen in verzorgingshuizen, chronisch zieken en mensen met overgewicht.  Deze mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook heel jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken.

Maatregelen tegen de zon en de hitte

  • Drink voldoende;
  • Draag dunne kleding die enige bescherming biedt tegen verbranding door de zon;
  • Zoek de schaduw op; 
  • Smeer de huid in met zonnebrandcrème;
  • Beperk lichamelijke inspanning in de middag;
  • Houd de woning koel door tijdig zonwering, ventilator of airconditioning te gebruiken
  • Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben.

Over het hitteplan

Meer over het hitteplan staat op rivm.nl/hitte.

Hoge zonkracht

De kracht van de ultraviolette (UV) straling van de zon is de komende dagen ook hoog. Waarschijnlijk ligt die zo rond de 7. Dat betekent dat de huid al binnen 15 minuten kan verbranden. Bescherm uzelf dus tegen de zon. Het RIVM meet voortdurend de zonkracht. De actuele zonkracht staat op rivm.nl/zonkracht.

Tips, advies en hulp nodig?

Meer over het hitteplan staat op rivm.nl/hitte. Voor tips, advies of vragen over uw gezondheid kunt u terecht bij de GGD Noord- en Oost-Gelderland. Wilt u meer weten over het hitteplan kijk op rivm.nl/hitte of bel met de GGD Noord- en Oost-Gelderland. Zij zijn te bereiken van 9.00 tot 17.00 uur op: 088 - 443 30 00. Het Rode Kruis deelt ook adviezen via de website en sociale media zolang de hitte aanhoudt.