Nieuwe N18 open!

Woensdag 2 mei was de dag waar heel veel mensen – soms al tientallen jaren – naar hebben uitgekeken. De nieuwe N18 ging open. Vooral de kern Eibergen is met deze nieuwe weg een stuk minder belast. De verwachtingen zijn dat het aantal voertuigen per etmaal in de kern Eibergen daalt van 18.000 naar zo’n 9.000. Vooral het doorgaande zware vrachtverkeer zal de nieuwe N18 gaan gebruiken.
Op 1 mei kon iedereen nog even lopend of fietsend over de nieuwe weg. Een unieke kans om de weg als voetganger of fietser te beleven. Volgens schattingen van Rijkswaterstaat hebben dat zo’n 8.000 mensen gedaan.

Joke Pot met puzzelstuk
Wethouder Joke Pot plaatste het puzzelstukje van Eibergen

Alle regiopartners toosten op het resultaat

Puzzelen

Vertegenwoordigers van provincies, gemeenten, waterschappen, regio's Achterhoek en Twente en Rijkswaterstaat hebben op 2 mei in Enschede eerst de hekken weggeschoven. Wat later op de ochtend was er een feestelijke bijeenkomst bij de aansluiting Neede/Haaksbergen met enkele toespraken. Wethouder Joke Pot sprak enkele woorden en plaatste namens de gemeente Berkelland het puzzelstuk van Eibergen.

Joke Pot: “De nieuwe weg betekent ontzettend veel voor Berkelland, vooral voor de inwoners van de kern Eibergen. De weg draagt vooral bij aan de verkeersveiligheid en de doorstroming van het verkeer. Ik ben bijzonder trots op deze nieuwe weg. Ik wil vooral de medewerkers van Noaber18 bedanken dat deze weg zo snel tot stand is gekomen. Deze noaber hebben wij ook de komende 25 jaar bij het onderhoud van de weg nog graag in onze buurt.”

Foto van de N18
Eerste verkeer vanaf Eibergen
Foto van de N18
Eerste verkeer vanaf Haaksbergen

Fietsers op de N18
Impressie van de open dag bij de aansluiting Neede/Haaksbergen

Let op: In Eibergen 50 km per uur vanaf nieuwe komgrens

In Eibergen geldt de nieuwe komgrens vanaf de rotonde bij de Kiefte. Dat betekent dat het verkeer vanaf dit punt naar Eibergen maximaal 50 km per uur mag rijden. In de toekomst wordt de weg nog aangepast aan deze nieuwe snelheid.

Eenrichtingsverkeer Looweg opgeheven

Nu de nieuwe N18 open is wordt het eenrichtingsverkeer op de Looweg tussen Rekkense binnenweg en Brinkweg opgeheven. Vanwege het sluipverkeer was deze maatregel in januari ingesteld.