Achtergrond om de custom css te laten werken NIET VERWIJDEREN

Donkere dagen: samen inbraken voorkomen

Het donkere dagen offensief is weer begonnen. In deze periode zien we een toename van delicten als inbraken, overvallen en straatroven. Doordat de dagen korter worden, hebben criminelen meer mogelijkheden om ongezien hun gang te gaan. De politie is in deze periode zeer actief in het bestrijden van deze zogenaamde ‘high impact crimes’, delicten die een grote impact hebben op de slachtoffers.

donkere dagen offensief

Samen met u

Er zijn veel dingen die u zelf kunt doen om de kans op bijvoorbeeld inbraak te verkleinen. Denk aan een bewoonde indruk van uw huis, met bijvoorbeeld tijdschakelaars en post die uit het zicht is. Goede buitenverlichting en goed hang- en sluitwerk, en dit ook consequent gebruiken, zijn ook bekende tips.

Bel 112

Alerte bewoners kunnen het verschil maken. Spreek eens een onbekende in uw woonomgeving aan. Inbrekers laten zich hierdoor afschrikken. En wist u dat u het alarmnummer 112 mag bellen bij een verdachte situatie? Als u iemand in de straat ziet die u niet kent, die zich verdacht gedraagt, zoekend rondloopt, of op de uitkijk lijkt te staan, dan mag u 112 bellen! Zo kan de politie inbrekers op heterdaad aanhouden. En beter nog: inbraken voorkómen.

stop heling

Stop heling

Zonder heler geen steler! Woninginbraken, overvallen, straatroof en winkeldiefstallen gedijen doordat de daders gestolen goederen aan anderen kunnen slijten. Heling is strafbaar en het kopen van gestolen goederen houdt criminaliteit in stand. Gestolen spullen worden vaak verkocht aan ‘gewone’ burgers, bijvoorbeeld via websites als Marktplaats. Iedereen kan zich dus (onbewust) schuldig maken aan heling.

Wat kunt u hiertegen doen?

  • Noteer altijd serienummers van (nieuwe) producten die u koopt. Dit kan eenvoudig via stopheling.nl of de Stopheling app. Dit vergroot de kans dat, na diefstal, uw eigendommen worden teruggevonden.
  • Maak foto’s van sieraden zodat als ze door de politie weer herleidbaar naar een persoon zijn.
  • Check tweedehands spullen vóór aankoop via www.stopheling.nl of de Stopheling app.
  • Staat het item (nog) niet als gestolen geregistreerd maar is de prijs te mooi om waar te zijn? Blijf dan alert: heeft u er een slecht gevoel bij, koop het dan niet.