Kennistesten dementie

Van 17 tot en met 23 september 2018 was het Wereld Alzheimer Week. Ook de gemeente Berkelland heeft hier aandacht aan besteed. Vrijwilligers en zorgprofessionals gingen in 5 dorpen de markt op om kennistesten over dementie af te nemen bij inwoners van de gemeente Berkelland. Dit zorgde voor serieuze gesprekken en veel positieve reacties.

Team dat de mensen heeft getest

Veel mensen hebben te maken (gehad) met dementie in hun omgeving

Ook beseffen zij dat er een kans is dat zij zelf dementie krijgen. Het treft immers 1 op de 5 Nederlanders. Inwoners reageerden dan ook positief op het feit dat de gemeente zich inzet voor een dementievriendelijke samenleving.

Wethouder Marijke van Haaren: “We kunnen er echt niet omheen: meer en meer inwoners en organisaties krijgen dagelijks te maken krijgen met dementie. Er ligt een gezamenlijke uitdaging om er met elkaar voor te zorgen dat mensen met dementie en hun naasten zo prettig mogelijk in Berkelland kunnen blijven wonen. Dat doen we nu al en dat blijven we ook doen. Samen met ondernemers, organisaties en inwoners willen we ons daarvoor inzetten.”

In onze gemeente is al een ‘Wegwijzer dementie in Berkelland’ ontwikkeld

Ook geven we dit jaar drie trainingen aan vrijwilligers en mensen die vanuit hun beroep veel te maken krijgen met dementie. We gaan hier de komende jaren verder vorm aan geven.

Opvallende uitkomsten

De kennistest bestond uit verschillende stellingen over dementie. In totaal hebben in Berkelland 194 mensen de test gedaan; 25 in Beltrum, 43 in Ruurlo, 20 in Neede, 62 in Borculo en 44 in Eibergen. Als je per dorp de uitkomsten vergelijkt, liggen deze erg dicht bij elkaar. Dat betekent dat de kennis van inwoners in Berkelland over dementie redelijk gelijk is.

Liever niet corrigeren

Een groot aantal deelnemers weet bijvoorbeeld dat het niet goed is om iemand met dementie te corrigeren als hij of zij iets zegt. Dat kan namelijk het gevoel oproepen dat iemand iets verkeerd heeft gedaan. Het besef dat hij of zij dingen niet meer goed weet kan erg confronterend zijn. Het is daarom beter om op respectvolle wijze mee te gaan in zijn of haar verhaal.

Soms werd er ook minder goed gescoord

Zo dachten veel mensen dat het beter is om iemand met dementie niet lastig te vallen met vragen over administratieve of ‘regel’ zaken, maar dat het beter is om hiervoor de partner aan te spreken. Dit is niet het geval. De persoon met dementie kan zich dan gepasseerd voelen en daardoor achterdochtig worden. Voor iemand met dementie is het belangrijk om de eigen regie te houden. Betrek hem of haar daarom zo lang mogelijk in het gesprek.

Benieuwd naar uw kennis over dementie?

Ga naar www.zienis1doenis2.nl en doe de test.

Meneer praat met mevrouw van het team