Keurmerk Veilig Ondernemen

Voor het gebied ten oosten van de N18 in Berkelland is op 8 oktober 2018 door diverse partijen een intentieverklaring voor het Keurmerk Veilig Ondernemen Buitengebied ondertekend. Hiermee bundelen ze de krachten om veiligheid in het buitengebied te vergroten.

Deelnemers Keurmerk Veilig Ondernemen

Politie, brandweer, Defensie, OM, LTO, ODA, Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland, enkele buurt en belangenverenigingen in Rekken, Holterhoek en Hupsel, de wildbeheereenheid en de gemeente gaan elkaar nu beter vinden in de bestrijding van criminaliteit in het buitengebied.

Keurmerk

Het Keurmerk Veilig Ondernemen is voor winkelgebieden en bedrijventerreinen een bewezen manier om criminaliteit bij ondernemers aan te pakken. Een belangrijk onderdeel van het KVO Buitengebied is het organiseren van ondermijningsavonden. Ondermijning gaat over de vermenging van de onderwereld en de bovenwereld. Een autobedrijf dat overdag nooit open is. Een boerenschuur die wordt verhuurd en waarvan de ramen zijn afgeplakt. Zomaar een aantal voorbeelden van zaken die met georganiseerde criminaliteit en ondermijning te maken kunnen hebben. Criminelen maken vaak gebruik van de anonimiteit van bedrijven als dekmantel voor illegale praktijken. Goedwillende ondernemers kunnen hier ook het slachtoffer van worden. De burgemeester en bewoners van het buitengebied en een deskundige delen tijdens ondermijningsavonden hun ervaringen over dit onderwerp om zo van elkaar te leren.

De opbrengst van KVO Buitengebied

• Bewustwording: de gemeente en de agrariërs zijn zich bewust van het feit dat er ondermijning plaatsvindt.
  • Signalen: daarnaast natuurlijk weten van elkaar waar je met je signalen terecht kunt.
  • Veiligheidsgevoel: het veiligheidsgevoel neemt toe.