Week van de Pleegzorg

Van 31 oktober tot en met 7 november 2018 is het de Week van de Pleegzorg. Een week waarin er extra aandacht is voor pleegzorg en pleegouders. Ook binnen onze gemeente. Er is dringend behoefte aan pleegouders!

Logo Week van de Pleegzorg

Zorgeloos opgroeien

Kinderen moeten zorgeloos kunnen opgroeien, in hun eigen gezin. Dat vinden we allemaal. Maar soms kunnen kinderen voor een korte of langere tijd niet thuis wonen. Door uiteenlopende redenen. Voor deze kinderen wordt gezocht naar een plek in een pleeggezin. Een gezin, waar ze in een gewone gezinssituatie terecht kunnen, waar ze zich thuis voelen en kunnen opgroeien. Voor een paar maanden, een paar jaar, maar ook voor één of twee weekenden in de maand, of twee dagen in de week. En het liefst in hun eigen omgeving. Zodat ze hun eigen vriendjes houden en hun eigen school of sportclub kunnen blijven bezoeken.

Tekort aan pleeggezinnen

Er is een groot tekort aan pleeggezinnen. Daarom wordt de werving van pleegouders in de Week van de Pleegzorg op verschillende manieren ingezet. Door gemeenten, scholen en sportclubs, die op hun manier aandacht vragen voor pleegzorg voor kinderen in de buurt. Vooral samen. Ook binnen onze gemeente zijn een aantal scholen actief. Met een spandoek, een affiche, nieuwsbrief of een folder.

Wat doet een pleegouder?

Als pleegouder vang je kinderen of jongeren op die vaak al veel hebben meegemaakt. Je biedt ze een stabiele basis waar ze (tijdelijk) mogen opgroeien. Tot ze weer teruggaan naar hun ouders, of zelfstandig gaan wonen. Ook deel je de opvoedtaak met de ouders, of het pleegkind nu tijdelijk of voor langere tijd bij je verblijft. De inzet is dat de eigen ouders de opvoeding weer op zich nemen als dat kan. Pleegouders staan er overigens nooit alleen voor. Zij kunnen altijd rekenen op persoonlijke begeleiding en ondersteuning van een pleegzorgorganisatie.

Pleegouder worden?

Wilt u pleegouder worden of meer informatie over pleegzorg? Kijk dan eens op www.ikwilpleegouderworden.nl en bezoek een informatieavond. Het kan zomaar voor een kind uit de buurt zijn.