Nationale Herdenking op 4 mei

In Nederland zijn het hele jaar herdenkingen van verschillende groepen oorlogsslachtoffers. Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien. Om 20.00 uur zijn we twee minuten stil. Het thema van de herdenking is dit jaar ‘In vrijheid kiezen’.

Herdenkingsmonument Ruurlo

Het monument in Ruurlo

In Berkelland vinden diverse herdenkingsbijeenkomsten plaats

Collegeleden zullen namens de gemeente Berkelland kransen of bloemstukken leggen bij de monumenten en de aanwezigen toespreken. Zo herdenken we gezamenlijk de oorlogsslachtoffers. Een overzicht van de herdenkingsbijeenkomsten in deze gemeente:

Eibergen

De herdenking van oorlogsslachtoffers in Eibergen is bij het monument aan de Burgemeester Wilhelmweg. Na de twee minuten stilte om 20.00 uur wordt het Wilhelmus gezongen. Leerlingen van de Menno ter Braakschool lezen gedichten voor. Hierna worden kransen en bloemen gelegd bij het monument. Wethouder Gerjan Teselink legt namens de gemeente Berkelland een krans.

Neede

In Neede is de herdenking bij het monument op de Needse Berg. Vlak voor 20.00 uur wordt de Taptoe gespeeld, waarna de twee minuten stilte zijn. Na het Wilhelmus zal burgemeester Joost van Oostrum een toespraak houden. Leerlingen van de Hofmaatschool lezen gedichten voor. Daarna volgt de kranslegging. Muziekvereniging Amicitia uit Rietmolen werkt mee aan de herdenking.

Beltrum

Op het Mariaplein begint om 17.30 uur de herdenking. Wethouder Maikel van der Neut is hierbij aanwezig en zal een korte toespraak houden. Ook legt hij namens de gemeente een krans bij het monument.

Borculo

Voor de Stille Tocht wordt verzameld aan de achterzijde van de RK Kerk aan de Steenstraat. Een kaarsje aansteken in de kerk is mogelijk vanaf 18.55 uur.

Om circa 19.10 uur vertrekt de plechtige stoet twee aan twee. Als teken van vertrek luiden de klokken van de kerk. Onderweg speelt een ensemble van de Volharding. Iets voor 20.00 uur bereikt de stoet de Algemene Begraafplaats aan de Deugenweerd. Daar wordt twee minuten stilte in acht genomen. Om 20.15 uur begint de herdenkingsdienst in de St. Joriskerk aan het Muraltplein. Wethouder Anjo Bosman legt namens de gemeente Berkelland een krans.

Ruurlo

In de Protestantse kerk in Ruurlo wordt om 19.00 uur een herdenkingsbijeenkomst gehouden. Wethouder Marijke van Haaren houdt daar een korte toespraak. Vervolgens is er een stille tocht naar het monument op ’t Rikkelder. Daar zal de wethouder namens de gemeente een krans leggen.

Vlaggen halfstok

Vanaf 18.00 uur tot zonsondergang (omstreeks 21.00 uur) worden op zaterdag 4 mei de vlaggen halfstok gehangen.

Vlag halfstok