Gooi geen frituurvet in het riool

Het gebeurt regelmatig dat ook in Berkelland de riolering verstopt zit. Bij het verhelpen van deze verstoppingen blijkt vaak dat dit te wijten is aan afval dat niet in de riolering thuishoort. Veel verstoppingen ontstaan door (billen)doekjes en (frituur)vet. U kunt helpen deze overlast en onnodige kostenpost te voorkomen door goed rioolgebruik. Doet u mee?

Inhoud riolering met heel veel doekjes en vet

Verstoppingen

Alles wat u in de gootsteen of door de wc spoelt, komt in het riool terecht. In de meeste gevallen is het riool daar ook voor bedoeld, maar in sommige gevallen juist niet. En dat kan veel schade aanrichten. Vet stolt en doekjes hopen op. Dit leidt tot verstoppingen bij u thuis die vaak alleen door een ontstoppingsbedrijf verwijderd kunnen worden.

Zuiveren

Ook verderop in het riool kunnen allerlei problemen ontstaan, zoals vastgelopen pompen en verstopte roosters. En sommige chemische stoffen, zoals medicijnen en verf, zijn niet of nauwelijks uit het water te verwijderen. Al dat afvalwater moet namelijk weer gezuiverd worden, zodat het veilig kan terugkeren in het oppervlaktewater: onze rivieren, meren, sloten en vijvers.

Schadelijke stoffen

Als er heel veel regen valt (dat via het riool wordt afgevoerd) kan het zelfs gebeuren dat er schadelijke stoffen in het oppervlaktewater terechtkomen. Daar zit natuurlijk niemand op te wachten.

Frituurvet inleveren

U kunt frituurvet teruggieten in de verpakking of in een lege plastic fles en inleveren bij kringloop Aktief in Groenlo, het Klein Chemisch Afval (KCA) of bij de inzamelpunten bij diverse supermarkten. U kunt het frituurvet ook teruggieten in de verpakking en weggooien in de grijze container. Maar als u het inlevert bij 1 van de inleverpunten kan het frituurvet een tweede leven krijgen.

Opgehalen KCA

Het KCA (Klein Chemisch Afval) wordt 4 keer per jaar aan huis opgehaald. In onze afvalapp ziet u wanneer het volgende inzamelmoment is. Bij sommige supermarkten in de kernen staan speciale containers waar u het frituurvet in kwijt kunt. Deze containers zijn te herkennen aan de gele kleur.