Laat niet bij u inbreken

In deze tijd van het jaar zijn er altijd meer woninginbraken. Dat komt mede door slecht of verouderd hang- en sluitwerk op de woning en/of garage. Bennie Merkhorst, vrijwillig preventiemedewerker, vertelt waarom het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) voor u handig kan zijn.

Dhr. Mentink controleert buitendeur

Wat is het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW)?

“Een woning met het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) voldoet aan de eisen op het gebied van inbraakpreventie en sociale veiligheid. Het kost een inbreker simpelweg meer tijd om zo’n woning binnen te komen. Inbrekers slaan een woning met goede beveiligingsmaatregelen, zoals gecertificeerd hang-en-sluitwerk en goede verlichting, graag over!”

Hoe krijg ik een Politiekeurmerk?

“Om het PKVW-certificaat Beveiligde Woning te krijgen, moet de woning voldoen aan de actuele PKVW-eisen. Schakel daarvoor een PKVW-beveiligingsadviseur bij u in de buurt in. De expert bekijkt of de woning aan de eisen voldoet, voert eventueel aanvullende maatregelen uit en verstrekt het certificaat. Zelf heb ik (tegen een kleine reiskostenvergoeding) al meer dan 200 woningen, schuren en loodsen binnen de gemeente Berkelland aan een inspectie onderworpen. Dat geeft bewoners inzichten in wat ze aan moeten passen, om vervolgens eventueel een beveiligingsadviseur uit te nodigen.’ 

Wat is een preventieadvies?

“Het is altijd nuttig om je huis een keer kritisch door te lichten op veiligheidsaspecten. Ik geef preventieadvies om inbraken tegen te gaan. Uitgangspunt daarbij is de ‘3-minuteneis’. De inbreker moet er minstens 3 minuten over doen om bij u binnen te komen. Je kijkt dan naar de aanwezigheid van degelijke sloten, dievenklauwen, stevige scharnieren, enzovoort. Maar ook verlichting, goede zichtbaarheid en brandmelders zijn belangrijk. Wanneer de inbreker niet ongestoord ‘zijn klus’ kan doen, is de kans groter dat hij er niet eens aan begint.”

Wat levert het Politiekeurmerk me op?

“Wanneer u via een gecertificeerd bedrijf het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) ontvangt, kunt u bij sommige verzekeringsmaatschappijen korting krijgen op de verzekeringspremie. Bij de Consumentenbond kunt u precies zien voor welke verzekeringen dat geldt. Daarnaast is het natuurlijk altijd prettig dat uw huis beter beveiligd is tegen inbrekers.”

Tips bij (langdurige) afwezigheid:

  1. Laat binnenverlichting met een tijdsschakelaar branden. Dit zorgt voor een bewoonde indruk. Dit kan ook voor TV en/of radio.
  2. Verzorging van uw (huis)dieren, post en planten door buren of bekenden.
  3. Regel toezicht op uw woning door bijvoorbeeld buren of bekenden.
  4. Geef uw telefoonnummer aan mensen die u kunnen en willen waarschuwen indien er iets aan de hand is met betrekking tot uw woning.
  5. Installeer goedgekeurd inbraakwerend hang- en sluitwerk of laat dit doen door een erkend bedrijf.
  6. Sluit ramen en deuren, ook bij korte afwezigheid.
  7. Laat waardevolle spullen uit het zicht en leg de gegevens vast.
  8. Haal alle sleutels uit de sloten en leg of hang ze uit het zicht.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bennie Menkhorst, via bmenkhorst@gmail.com of via 0573 - 451 573.