Tips voor een veilige jaarwisseling

De gemeente Berkelland wil graag samen met u zorgen voor een veilige en plezierige jaarwisseling. Daarvoor zijn een aantal spelregels opgesteld.

Siervuurwerk dat ontploft in de lucht

Carbid schieten

Carbid schieten is toegestaan tussen 31 december 10.00 uur en 1 januari 02.00 uur en alleen in een weiland of open veld.

Vuurwerk kopen

Vuurwerk mag gekocht en verkocht worden op 28, 30 en 31 december. Je moet minimaal 12, 16 of 18 jaar oud zijn om vuurwerk te kunnen kopen. De minimumleeftijd hangt af van het soort vuurwerk. Koop legaal vuurwerk bij een officieel verkooppunt in Nederland. Het is niet toegestaan om illegaal vuurwerk te kopen, af te steken of in bezit te hebben. Ook mag je niet meer dan 25 kilo vuurwerk kopen en bezitten.

Vuurwerk afsteken

Vuurwerk afsteken mag op Oudjaarsavond 31 december vanaf 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur.

Voorkom ongelukken

Ondanks alle waarschuwingen gebeuren er elk jaar nog ongelukken met vuurwerk. Veel kinderen gaan bijvoorbeeld op Nieuwjaarsdag op zoek naar nog niet geknald vuurwerk. Als ze het afsteken, knalt het vaak direct. Door met zijn allen de bezem door de straat te halen en het vuurwerk op te ruimen gaat er minder mis. Het afval kan het best nat gemaakt worden, voordat het opgeveegd wordt en in de grijze container wordt gedaan.

Vuurwerk kan veel overlast veroorzaken bij mens en dier

Houd hier rekening mee en bezorg de brandweer, politie en ambulance geen extra werk tijdens oud en nieuw. Iedereen wil immers het nieuwe jaar gezond en gelukkig beginnen! Bij overlast kunt u de politie bellen op 0900 - 8844.