Wat als de mantelzorger wegvalt en zelf iemand nodig heeft?

“Het is echt belangrijk dat er aandacht is voor de mantelzorgers, ook voor kinderen. Natuurlijk lijkt het vanaf de buitenkant alsof alles soepel verloopt in het gezin, daar zorgt de mantelzorger juist voor. Maar als je achter de voordeur komt, dan zie je dat het soms zwaar valt. En voor kinderen heeft het meer impact dan het soms lijkt, dat zie je vaak niet”. Marga Struiksma uit Borculo is betrokken bij het knooppunt Mantelzorg in Berkelland en zelf mantelzorger.

marga

Druk op je schouders

“Toen mijn man 20 jaar geleden een herseninfarct kreeg, stond alles op z’n kop. Ik was niet alleen echtgenote, moeder en werknemer, maar ook ineens mantelzorger. Dat ging op zich prima. Ik regelde het op mijn werk, waar mijn werkgever natuurlijk ook zijn eigen belangen had, en ik zorgde dat alles thuis goed liep. Maar het viel me wel op dat er alleen aandacht is voor de patiënt. Er was weinig aandacht voor de mantelzorger. Terwijl die ineens met een enorme verandering te maken krijgt. Ik had bijvoorbeeld zelf wel behoefte aan een gespreksgroep met lotgenoten. Want er moet nogal wat geregeld worden, het legt een behoorlijke druk op je schouders”, zegt Marga.

“Ik mag niet ziek worden” spookt door m’n hoofd

“En nu de jaren vorderen merk ik dat het me steeds zwaarder valt. Dat zit ‘m in praktische dingen. Zo kom je tijdens een dagje uit veel obstakels tegen, wat het lastig maakt om de rolstoel te duwen. Maar ook wordt de emotionele druk steeds groter. Steeds spookt het door m’n hoofd: ik mag niet ziek worden, ik mag niks mankeren. Want wat als ik wegval en zelf hulp nodig heb? Het is niet zo dat ik als mantelzorger echt behoefte heb aan directe hulp voor mijzelf. Maar het gaat meer om het gevoel dat je omgeving weet wat er speelt en wat begrip heeft voor je angst en vermoeidheid. Een luisterend oor is al heel belangrijk.”

Knooppunt Mantelzorg verlicht het gevoel van constante druk
Marga is als inwoner van Berkelland gevraagd om mee te denken bij het tot stand komen van het knooppunt Mantelzorg. “Alle mantelzorgers kunnen nu terecht bij Voormekaar. Je kunt naar één telefoonnummer bellen en dan krijg je een professional aan de lijn die weet waar je hulp kunt krijgen. Dat geeft een gevoel van opluchting. Bovendien worden de medewerkers van Voormekaar getraind, zodat ze nog meer tools in handen hebben om mantelzorgers ondersteuning te bieden. Er wordt omgezien naar de mensen die er omheen leven en die alle ballen in de lucht moeten houden. Want dat lukt meestal prima. Maar soms ook even niet.”

Knooppunt Mantelzorg

Voormekaar werkt volgens de Knooppunt Mantelzorg gedachte. Dit betekent dat we naast het bieden van passende ondersteuning ook meer aandacht willen voor erkenning en bewustwording over mantelzorg. Op het werk, op school, in de buurt of bij de vereniging: we kunnen namelijk allemaal iets betekenen voor mantelzorgers. Heeft u al een goed idee hiervoor? Laat het ons weten en neem contact op met Voormekaar via het telefoonnummer 0545 - 250 300.