Gladheidbestrijding in Berkelland

Gladheidbestrijding in Berkelland? Onze medewerker André Tankink – één van de coördinatoren gladheidbestrijding – vertelt hoe het in Berkelland in zijn werk gaat.

André Tankink:
"Als het glad wordt krijgen wij een belletje van de provincie.

Dat telefoontje komt terecht bij één van de drie coördinatoren. Daar ben ik er één van.

Daarna laat ik de piepers afgaan bij de jongens. Dan komen er binnen het half uur 7 collega’s die bij mij in het team zitten en dienst hebben.

Vervolgens gaan we de zoutwagens laden met zout en calciumvloeistof.

Dan rukken ze uit en bel ik de politie om te laten weten dat we in Berkelland gaan strooien.

Ook zet ik een berichtje op twitter.

We geven prioriteit aan het strooien van de A-route. Dat zijn de belangrijkste doorgaande wegen in onze gemeente. Die strooien we als er ochtendgladheid of sneeuwval wordt verwacht. De B-route en eventueel daarna de C-route strooien we als het extremer glad wordt bij sneeuwval of ijzel of als de verwachting is dat het minstens 48 uur glad blijft.

De strooiroutes zijn voorgeprogrammeerd in de strooiwagens.

Met onze strooiers kunnen we preventief strooien. We kunnen bijvoorbeeld ’s avonds om 8 uur gaan strooien als er ochtendgladheid wordt verwacht. Het zout blijft mooi op de weg liggen. Het plakt als het ware een beetje op de weg. Voordat het glad wordt zijn wij weer terug en kan het zout zijn werk al doen.

De mensen moeten natuurlijk altijd alert blijven. Het kan glad blijven op verschillende plekken. Dus iedereen heeft zijn eigen verantwoordelijkheid daarin. De gemeente probeert te doen wat ie kan door de routes te strooien die het meest gangbaar zijn.

Wil je weten waar er gestrooid wordt, dan kun je kijken op www.gemeenteberkelland.nl."

Meer informatie over gladheidbestijding en onze routes kunt u hier vinden.