Maak je woning up-to-date

De gemeente Berkelland streeft ernaar om voor alle inwoners geschikte woningen beschikbaar te hebben, nu en in de toekomst. Deze week vertellen we u wat we doen voor de bestaande woningvoorraad.

Logo van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting

Aantrekkelijk maken woningvoorraad

Wanneer u een huis bezit of koopt, is deze mogelijk niet helemaal up-to-date. Het staat er immers al een tijdje. De gemeente Berkelland stimuleert eigenaren om gedateerde koopwoningen te moderniseren. Dat is nodig om de woningvoorraad aantrekkelijk te houden voor (toekomstige) bewoners. Huiseigenaren hebben niet altijd het geld om de woning op te knappen. Een hypotheek is vaak een dure oplossing vanwege de afsluitkosten. Ook mag de hypotheek niet hoger zijn dan de waarde van de woning. Daarom heeft de gemeente een aantal leningen in het leven geroepen:

Starterslening

Met de Starterslening kan het verschil tussen de prijs van een koophuis en het bedrag dat bij de bank geleend kan worden overbrugd worden. De maximale starterslening die u kunt krijgen is 20% van de totale koopsom met een maximum van € 25.000,-.

Blijverslening

Met de Blijverslening financiert u aanpassingen aan uw woning waardoor u langer zelfstandig thuis kunt blijven wonen. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een slaapkamer of badkamer op de begane grond, het verwijderen van drempels of het aanbrengen van een anti-slipvloer in de badkamer. De leningen zijn beschikbaar voor inwoners die langer dan twee jaar in de woning wonen.

Er zijn twee soorten leningen:

• Consumptieve lening tot € 10.000,- De aanvrager óf de partner is 75 jaar of jonger.
  • Hypothecaire lening van € 10.001,- tot € 50.000,-. De restschuld van de woning mag inclusief de blijverslening niet hoger zijn dan 80% van de WOZ-waarde van de woning.

Duurzaamheidslening

Met de Duurzaamheidslening financiert u energiebesparende maatregelen in en aan uw woning. Zo woont u energiezuiniger, comfortabeler én draagt u bij aan een beter milieu. De rente is 1,6%. De hoogte van de lening is minimaal € 2.500,- en maximaal € 25.000,- en mag onder andere gebruikt worden voor isolatie, een warmtepomp of zonnepanelen. De aanvrager óf de partner is 75 jaar of jonger.

Kluswoninglening

De Kluswoninglening is bedoeld voor het financieren van achterstallig onderhoud en moderniseren van gedateerde woningen. Denk bijvoorbeeld aan renovatie van badkamer, keuken of toilet of onderhoud van het casco. Zo houdt u de woning comfortabel en ook aantrekkelijker bij eventuele verkoop. De hoogte van deze consumptieve lening is minimaal € 5.000,- en maximaal € 40.000,-. De aanvrager óf de partner is 75 jaar of jonger.

Meer informatie

Meer informatie over hoe u een lening aanvraagt vindt u op de gemeentelijke website www.gemeenteberkelland.nl > leningen.  Ook kunt u telefonisch contact opnemen met de gemeente op (0545) 250 250. Alle leningen worden beoordeeld, verstrekt en beheerd door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) in opdracht van de gemeente Berkelland.