Achtergrond om de custom css te laten werken NIET VERWIJDEREN

Signalen dementie

Iedereen die ouder wordt, wordt wat meer vergeetachtig. Het geheugen werkt wat trager en als we niet meer zoveel dingen tegelijk kunnen onthouden, is dat geen reden om direct ongerust te zijn. Het wordt anders als u het gevoel heeft dat u niet zo goed meer kunt nadenken. Dat het warrig is in uw hoofd.

Dat vage ‘niet pluis’ gevoel waar u geen raad mee weet, maakt u misschien onzeker. Mensen om u heen merken subtiele maar terugkerende veranderingen: u vergeet dingen en soms gedraagt u zich wat anders. Of u bemerkt die veranderingen bij mensen in uw omgeving.

Belinda Winters en Janneke Baack poseren

Belinda Winters, Trajectbegeleider Netwerk Dementie Oostachterhoek en Janneke Baack, Wijkverpleegkundige bij Sensire krijgen in hun dagelijks werk veel te maken met dementie. In dit artikel geven zij advies over waar mensen met dementie, en hun naasten, terecht kunnen.

Hoe herkent u dementie?

  • Vergeetachtigheid: niet meer weten wat er kort geleden gebeurd is, hele gebeurtenissen vergeten, moeite hebben om de weg te vinden;
  • Gedragsverandering: stemmingswisselingen, achterdochtig en wantrouwend zijn;
  • Taalproblemen: het juiste woord niet kunnen vinden, woorden niet meer begrijpen, moeite om een gesprek te voeren.
  • Problemen met dagelijks handelen: rekenen en met geld omgaan, nieuwe dingen leren lukt niet, vermijden van het maken van keuzes en het nemen van beslissingen.

Belinda: “Herkent u zichzelf hierin? Houd uw zorgen dan niet voor uzelf. Blijft niet lopen met onzekerheid, maar bespreek uw zorgen met uw huisarts of praktijkondersteuner of omgeving. De huisarts kan samen met u de situatie bekijken, en indien nodig doorverwijzen naar een specialist.” “U kunt ook contact opnemen met de wijkverpleging, het Voormekaar team of de Helpdesk”, vult Janneke aan.

Hoe eerder, hoe beter

Janneke: “De periode waarin er nog geen diagnose is gesteld maar wel vermoedens zijn van dementie kan een erg spannende periode zijn. Wellicht bent u bang voor de uitslag. Toch is het belangrijk dat de diagnose zo vroeg mogelijk wordt gesteld, zodat u ook zo snel mogelijk de juiste ondersteuning kunt krijgen.

Wellicht vindt u het moeilijk om erover te praten. Toch kan het u helpen om dit wel te doen. Uw naasten willen u graag zo goed mogelijk ondersteunen. Bespreek ook met uw hulpverlener wat uw wensen zijn. Wat vindt u wel of niet prettig en waar liggen uw grenzen. Zo kunnen zij op de beste manier helpen. U kunt dan begeleiding krijgen om u te helpen ermee om te gaan en te bespreken wat u kunt verwachten, zodat u zich  beter kunt voorbereiden op uw toekomst. Daardoor blijft er juist tijd over om dingen (samen) te doen die plezier geven”.

Drie gekleurde bomen met steeds minder bladeren (van links naar rechts)

Waar kunt u terecht?

Heeft u vragen? Zoekt u steun? Uw huisarts en de volgende organisaties helpen u graag verder.

Helpdesk Kwetsbare Ouderen:

voor al uw vragen over dementie en passende zorg. Maandag tot en met vrijdag van 11.00 tot 16.00 uur: 085 - 4857 580 en per email: trajectbegeleiding@helpdeskkwetsbareouderen.nl.

Thuiszorgorganisatie

U kunt in Berkelland kiezen voor een thuiszorgorganisatie voor dementiezorg namelijk:

  • Careaz: 0544 - 397 010;
  • Livio: 0900 - 9200;
  • Sensire: 0900 - 8856;
  • Buurtzorg: 0900 – 6906 906.

Voormekaar teams

Voor informatie en advies kunt u terecht bij een van de Voormekaar teams in uw kern. De contactgegevens vindt u op www.voormekaar.net. Wilt u liever telefonisch contact? Bel dan met 0545 - 250 301.

Alzheimer Café Borculo

In het Alzheimer Café komen mensen met dementie, hun naasten, hulpverleners en belangstellenden maandelijks samen. Tijdens de informele bijeenkomsten krijgt u informatie over dementie en kunt u uw ideeën en ervaringen met elkaar uitwisselen. Deelname is gratis. Meer informatie vindt u op: www.alzheimer-nederland.nl/regios of bel: 06 - 1351 4411.
Het Alzheimer Café is elke tweede dinsdag van de maand van 19.30 tot 21.00 uur (inloop vanaf 19.00 uur). Locatie: Woonzorgcentrum Careaz J.W. Andriessen, Koppeldijk 40, 7271 EZ in Borculo.

Alzheimertelefoon: de vrijwilligers aan de telefoon zijn ervaringsdeskundigen of deskundigen met een professionele achtergrond. Dagelijks van 9.00 tot 23.00 uur: 0800 - 5088 (gratis).

Voor uw naasten

Wanneer u signalen van iemand met dementie ziet en u zorgen maakt, bespreek dit dan met de persoon zelf of een naaste van hem of haar. Lukt dit niet, neem dan contact op met de gemeente Berkelland en vraag naar Voormekaar, via 0545 - 250 301. Op www.voormekaar.net vindt u informatie over: mantelzorgwaardering, mantelzorgondersteuning en mantelzorgbijeenkomsten (cursussen en workshops).

Cursus ‘Omgaan met dementie’ voor mantelzorgers

Belinda leidt de cursus ‘Omgaan met dementie’ voor mantelzorgers. Mantelzorgers die de cursus hebben gevolgd zijn erg positief. “We krijgen veel reacties als; Ik had deze informatie al veel eerder willen hebben. Ik merk dat de handvatten die ik krijg, werken in de praktijk. En; Het is erg fijn om ervaringen te delen met mensen die in dezelfde situatie verkeren als ik.”

Mantelzorgers die in interesse hebben in deze cursus kunnen contact  opnemen met de Helpdesk Kwetsbare ouderen, via 085 - 4857 580 of per e-mail: trajectbegeleiding@helpdeskkwetsbareouderen.nl of via uw trajectbegeleider of wijkverpleegkundige.

Gespreksgroepen voor naasten

Alzheimer Nederland organiseert maandelijks bijeenkomsten voor partners van mensen met dementie. Om ervaringen te delen, informatie te krijgen en praktische tips uit te wisselen. Informatie & inschrijven voor een POP-groep (Partners Ondersteunen Partners): via uw trajectbegeleider of wijkverpleegkundige. Locatie: Woonzorgcentrum Careaz J.W. Andriessen, Koppeldijk 40, 7271 EZ in Borculo.

Meer informatie vindt u ook op: www.alzheimer.nl en www.mantelzorgelijk.nl.

Dementie in Berkelland

De gemeente Berkelland is een dementievriendelijke gemeente. Er is aandacht voor de situatie waarin mensen met dementie en hun mantelzorgers verkeren. Inwoners en lokale partijen werken samen aan allerlei initiatieven die de kwaliteit van leven van deze groep mensen vergroot. Een van de activiteiten waar het project Dementievriendelijk Berkelland zich op richt is dat mensen met dementie en hun mantelzorgers in een vroeger stadium worden gesignaleerd.

Rek in bied met boeken over dementie

Boeken over dementie in Berkellandse bibliotheken

Bij verschillende bibliotheken in Berkelland zijn nieuwe boeken over dementie beschikbaar!

Bent u op zoek naar (praktische) informatie over omgaan met dementie? Of wilt u graag ervaringsverhalen lezen van andere mensen met dementie of van andere mantelzorgers? Zoekt u informatie over dementie op jonge leeftijd? Wilt u een herinneringsboek maken en weten hoe dat moet? Of misschien wilt u uw kind graag duidelijk maken wat er met opa of oma aan de hand is zodat uw kind het beter begrijpt? Ga dan eens naar de bibliotheek in Borculo, Ruurlo, Eibergen of Neede.

Er is namelijk een nieuw aanbod met boeken over dementie die u kunt lenen. Ook voor voorleesverhalen en ideeën voor activiteiten die u samen met mensen met beginnende dementie kunt doen, kunt u bij de bibliotheken terecht. Tenslotte kunt u ook praktische tips  vinden voor als u op bezoek gaat bij iemand met dementie. Ga daarom beslist eens kijken bij de bibliotheek!