Dementievriendelijke supermarkt

Of u nu een inwoner bent, ondernemer, een vrijwilliger of lid van een sportvereniging: iedereen kan te maken krijgen met een klant of inwoner met (beginnende) dementie. Samen met u wil de gemeente Berkelland werken aan een samenleving waarin er meer begrip en plek is voor mensen met dementie.

Tegel in het troitoir dat gemeente dementievriendelijk is

Tine Bouwman is bij de gemeente projectleider dementie

Zij ziet dat er in Berkelland al mooie dingen gebeuren als het gaat om het herkennen van dementie en weten hoe je daar goed mee om kunt gaan. Zo sprak zij met Kim van Elk en Yvonne Wiggers, bedrijfsleider en assistent bedrijfsleider van de Albert Heijn in Borculo.

Kim: “Als Albert Heijn vinden wij het belangrijk om meer te weten over dementie, omdat ook onze klanten er steeds meer mee te maken hebben. Daar willen wij in onze winkel met respect rekening mee houden. Maar hoe kun je klanten waarvan je denkt dat zij dementie hebben, het beste aanspreken? Wat werkt wel en wat werkt niet? Dat wilde ik weten. Daarom heb ik de training ‘Goed omgaan met dementie’ van Samendementievriendelijk op locatie gevolgd. De kennis die ik daar op deed, heb ik gedeeld met mijn collega’s.”

Yvonne: “Daarnaast hebben we met elkaar als collega’s de afspraak gemaakt hoe we omgaan als er in de winkel lastige situaties ontstaan met vaste klanten waarvan we weten dat zij dementie hebben. We proberen hen op een begripvolle, duidelijker manier te helpen. Met een aantal van hen hebben we ook goed contact met de familie. En als het even duurt voordat de taxi hen komt ophalen, is er natuurlijk altijd een kopje koffie!

Volg een gratis online training

Samen met ondernemers, organisaties en met u wil de gemeente Berkelland werken aan een samenleving waarin plaats is voor dementie. U kunt ook een steentje bijdragen. Dat kan al door het volgen van een gratis online training. In deze training van 15 minuten krijgt u praktische tips hoe dementie te herkennen is en hoe u iemand met dementie kunt benaderen.

Hoe volgt u de online training?