Achtergrond om de custom css te laten werken NIET VERWIJDEREN

Bewegen en ontmoeten voor inwoners met dementie en mantelzorger(s)

Sport Federatie Berkelland (SFB) start in september met een wekelijks beweegprogramma voor (jonge) inwoners met dementie. En terwijl er gesport wordt, is er voor hun partners/ mantelzorgers de mogelijkheid om andere partners/ mantelzorgers te ontmoeten.

nienke

Nienke Maas van Sport Federatie Berkelland

Voor inwoners met dementie

Het beweegprogramma is bedoeld voor inwoners tussen de 40 en 75 jaar die dementie hebben en nog thuis wonen. Elke week kunnen zij 1 uur met elkaar sporten en bewegen. Dit gebeurt onder begeleiding van een SFB beweegcoach en met ondersteuning van een geriatrie fysiotherapeut.
Nienke Maas van Sport Federatie Berkelland vertelt: “In overleg met de deelnemers maken we een programma. Misschien zijn er wel sporten die zij in het verleden hebben uitgeoefend die zij graag willen doen. Dan passen we dat aan in het programma. Omdat er bij mensen met dementie vaak sprake is van initiatiefverlies, draagt de beweegcoach ook ideeën aan.”

De activiteiten zijn erop gericht deelnemers uit te dagen, plezier te laten beleven en conditie/kracht/balans positief te beïnvloeden. De beweegcoach zorgt ervoor dat iedere deelnemer op zijn/haar eigen niveau kan deelnemen en houdt rekening met de wat de deelnemers nog kunnen.

Intake

Voorafgaand aan het programma vindt er een intake plaats met een geriatrie fysiotherapeut die de fysieke fitheid en mogelijkheden van de deelnemer test. Deze intake is verplicht en valt onder een fysiotherapie behandeling. Naar aanleiding van de intake wordt bepaald of het programma geschikt is voor de deelnemer.

Voor de partner

En terwijl er bewogen wordt, kunnen partners/mantelzorgers elkaar ontmoeten. Nienke Maas: ”Het kopje koffie of thee op de sportlocatie vormt de basis. Als er belangstelling is, kunnen we in het uur dat er gesport wordt, ook voor de partners iets organiseren. Denk bijvoorbeeld aan een creatieve workshop, een lezing of een mini-concert. Als die behoefte er is, dan geven we daar graag gehoor aan. Door de samenwerking met Muziek en KunstWijs kunnen we dit snel en eenvoudig organiseren.” 

Praktische informatie

  • Wanneer: start in september, elke donderdag van 15.30 tot 16.30 uur (20 weken).
  • Kosten: €5,00 per les
  • Waar: Spilbroekhal in Neede
  • Aantal deelnemers: er is plek voor 10 tot 12 deelnemers
  • Aanmelden: via Sport Federatie Berkelland, Nienke Maas: nienke@sportfederatieberkelland.nl of telefonisch via 0545 - 476 727