Wethouder Gerjan Teselink op bezoek bij Schuurman Schoenen en MaxX Praktijkonderwijs

Hoe komen inwoners uit Berkelland, die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben, weer aan de slag? Welke mogelijkheden biedt de gemeente Berkelland deze mensen - via de uitvoeringsinstanties Sociale Dienst Oost Achterhoek (SDOA), Werkgeversservicepunt (WSPA) en het UWV. En hoe staan ondernemers in de regio tegenover deze mensen?
Wethouder Gerjan Teselink van Sociaal domein/Participatiewet liep een ochtend mee bij de Schuurman Schoenen in Neede. “Het is mooi om te zien hoe deze mensen aan het werk zijn en mee kunnen doen in onze samenleving”. Daarnaast bracht hij ook een bezoek aan MaxX Praktijkonderwijs ook in Neede.

maxx

Tijdens het werk zelf sprak wethouder Teselink met diverse werknemers die bij Schuurman een werkervaringstraject doorlopen om uiteindelijk aan een reguliere baan te komen. Ook sprak hij met een werkleider en de directeur van Schuurman om te horen hoe de werknemers in het bedrijf worden begeleid tijdens het werkproces. Dit laatste gebeurt in nauwe samenwerking met de SDOA/WSPA/UWV.

Leerlingen MaxX

Na de werkochtend bij Schuurman schoenen nam de wethouder ook een kijkje bij MaxX praktijkonderwijs waar leerlingen en leerkrachten hem lieten zien hoe het praktijkonderwijs eruitziet en welke mooie resultaten al bereikt worden.

Gemêleerde groep

Inwoners uit onze gemeenten met een afstand tot de arbeidsmarkt vallen onder veel verschillende regelingen. Het is een gemêleerde groep. Het gaat hier om inwoners met een indicatie Wet sociale werkvoorziening, mensen met een Participatiewet- of Wajonguitkering, Nieuw Beschut Werken, jongeren die van het praktijkonderwijs komen en mensen met een indicatie dagbesteding (Wmo).

Cursus persoonlijke ontwikkeling

Inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt helpen naar dagbesteding of betaald werk, dat is het doel van de gemeente Berkelland en uitvoeringsinstanties SDOA/WSPA/UWV. De weg daar naar toe kan per persoon verschillen. Daar waar de één aan een cursus persoonlijke ontwikkeling genoeg heeft om aan een werkplek te komen, is de ander al geholpen met een zinvolle dagbesteding; bijvoorbeeld vrijwilligerswerk bij Kringloopbedrijf Bohero in Borculo.