De puzzel die Mantelzorg heet

Voormekaar gaat werken volgens het Knooppunt Mantelzorg: ondersteuning blijven bieden aan mantelzorgers, maar ook mensen rond de mantelzorger bewuster maken van wat zij voor hen kunnen betekenen

mantenzorg

Op een creatieve manier maakt de werkgroep Mantelzorg zichtbaar dat er vele knopen gelegd gaan worden om mantelzorgers te ondersteunen

Wethouder Marijke van Haaren: “Er zijn veel inwoners die zorgen voor een familielid, vriend of buur. Dat ze dat doen, vinden ze vaak zelf heel gewoon.  Toch kan het voorkomen dat er een moment komt dat het moeilijker en zwaarder wordt om deze zorg te combineren met bijvoorbeeld werk, school of vrije tijd. Of dat ze vragen hebben. Om hen te ondersteunen of met hen mee te denken, kunnen zij terecht bij Voormekaar.”  

Om inwoners die zorgen voor een naaste nog beter op weg te helpen, gaat Voormekaar werken volgens het Knooppunt Mantelzorg. Dit betekent dat zij extra getraind worden op het gebied van mantelzorg en elk team van Voormekaar een zogenaamde specialist heeft op mantelzorg. Deze medewerker heeft veel kennis als het gaat om mantelzorg en weet welke mogelijkheden er zijn om mantelzorgers goed te kunnen adviseren en ondersteunen bij het belangrijke werk dat zij doen. Daarnaast wordt een medewerker geworven die de taak krijgt om meer bewustwording over mantelzorg te creëren onder bijvoorbeeld werkgevers, verenigingen en in het onderwijs. 

Herkennen en erkennen van mantelzorgers door iedereen

Marijke van Haaren: “Want alleen met ondersteuning vanuit Voormekaar zijn we er niet, mantelzorgers hebben u ook nodig. Wij kunnen allemaal écht iets betekenen voor een inwoner die zorgt voor een naaste. Dat hebben we vaak terug gehoord in de vele gesprekken die wij met mantelzorgers gehad hebben. Het zit ‘m vaak in kleine dingen die het de mantelzorger even wat gemakkelijker maken. Daarom gaan we ook investeren in het bewust maken van mensen om de mantelzorger heen. In het onderwijs, op het werk, in de buurt maar ook bij de verenigingen.” 

Ontstaan van werken volgens het Knooppunt 

Vanuit het beleidskader ‘Samen denken, samen doen’ is nagedacht over passende ondersteuning voor mantelzorgers in Berkelland. Samen met een werkgroep bestaande uit mantelzorgers en professionals is de gemeente tot deze invulling van ondersteuning aan mantelzorgers gekomen. Samen met de werkgroep hebben we op 16 oktober de aftrap gegeven aan deze -deels- nieuwe werkwijze. De komende tijd gebruiken we om de Voormekaar medewerkers te trainen in nieuwe methodieken voor de begeleiding van mantelzorgers. Daarnaast zullen we in gesprek gaan met allerlei verschillende partijen in Berkelland, om samen te onderzoeken wat we met elkaar voor mantelzorgers kunnen betekenen. Heeft u al een goed idee hiervoor? Laat het ons weten en neem contact op met Voormekaar via het telefoonnummer 0545 250 300.