Gevelfonds van start

Gemeente Berkelland start een gevelfonds voor het centrum van Eibergen en Oudestraat Neede. Om ondernemers en eigenaren een steuntje in de rug te geven bij het opknappen van een gevel in het centrum van Eibergen of de Oudestraat in Neede is een stimuleringsregeling opgesteld. Aanvragen bijdrage kan vanaf 1 oktober 2019 via onze website.

Voorkant brochure Eibergen

Ondernemers en pandeigenaren in het centrum van Eibergen of in de Oudestraat in Neede kunnen een bijdrage uit het gevelfonds krijgen om de gevel van hun pand een betere uitstraling te geven.

Voorkant brochure Neede

Vaak kan een gevel met een paar kleine aanpassingen al een heel stuk verbeterd worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om de indeling van de pui, het materiaalgebruik, het verwijderen van luifels, de kleurstelling en reclame-uitingen. Het is de bedoeling dat het centrum nog meer een plek wordt waar bezoekers, inwoners en toeristen zich prettig voelen en waar veel te beleven valt.

Budget voor het gevelfonds

Het budget voor het gevelfonds bedraagt voor zowel Eibergen als Neede € 100.000. Aanvragen worden in volgorde van binnenkomst behandeld. De bijdrage wordt gebaseerd op de werkelijk gemaakte kosten en is bedoeld voor panden in het centrum van Eibergen of voor panden in de Oudestraat in Neede. Er wordt een bijdrage verstrekt van maximaal 50 % van de investeringskosten met een maximum van € 10.000 per pand.

Mogelijkheden

De aanvraag wordt beoordeeld door een stedenbouwkundige, een adviseur cultuurhistorie en de rayonarchitect van de welstandscommissie. Voor het aanpassen van een gevel is vaak een omgevingsvergunning nodig. Het is daarom raadzaam om vroegtijdig met de gemeente in overleg te treden.

Kijk naar de mogelijkheden om uw gevel op te knappen op onze website. In een informatiebrochure en een bouwstenenbrochure doet u inspiratie op en leest u meer over de mogelijkheden om uw gevel op te knappen.