Tip van de week

In deze rubriek geven we elke week een tip of uitleg over een onderdeel van de afvalinzameling in de gemeente Berkelland.


Logo Van Afval Naar Grondsto

Wat mag er wel en niet bij het oud papier?

WEL:

Kranten, tijdschriften, reclamefolders, kartonnen dozen, enveloppen en printpapier. Boeken mogen ook bij het oud papier, maar als u ze naar de kringloop brengt, maakt u er nog iemand blij mee!

NIET:

Bakpapier, papieren zakdoekjes, keukenpapier, vervuild papier en karton. Dit valt allemaal onder het restafval en hoort dus in de grijze container.

Waarom is inzamelen van oud papier belangrijk?

  • 82% van het in Nederland gefabriceerde papier is gemaakt van oud papier. Het overige deel is van hout.Oud papier rond een lantaarnpaal
  • In 2018 is in Berkelland 3.175.380 kilogram oud papier ingezameld door 27 verenigingen en scholen. Dat is genoeg voor het maken van 53 miljoen Donald Ducks!
  • Door oud papier als grondstof voor nieuw papier te gebruiken, besparen we in Nederland per jaar genoeg hout om een 2 meter hoge schutting van Amsterdam naar Parijs te bouwen.
  • In Berkelland belandt ieder jaar nog ongeveer 15 kilogram oud papier en karton per persoon in de grijze container. Zonde, want papier dat eenmaal uit het recyclingproces is, of vervuild is, valt nooit meer te hergebruiken.

Meer tips

Kijk voor meer afvalscheidingstips op www.afvalscheidingswijzer.nl of kijk op de afvalapp van de gemeente Berkelland.