Berkellandwijzer staat vol informatie

Op Berkellandwijzer.nl is een speciale pagina ingericht met tips, alternatieven en initiatieven in coronatijd. U vindt hier op thema een overzicht van handige telefoonnummers, websites en organisaties. Zo kan er vanuit huis nog steeds een heleboel. Hier lichten wij elke keer een aantal van die initiatieven uit. Deze keer: informatie voor ouderen en tips voor contact met iemand met dementie.

Logo Berkellandwijzer.nl

Er zijn allerlei telefoonnummers waar u naar toe kunt bellen als u als oudere vragen heeft  

  • Rode Kruis Berkelland: hulplijn voor allerlei vragen, luisterend oor, advies of extra hulp: 070-4455 888 (op werkdagen van 9.00 tot 21.00 uur, op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur).
  • Algemene Ouderen Bond Nederland, voor een praatje of vragen: 0348-466 666. (elke werkdag van 9.00 tot 21.00 uur).
  • De Zilverlijn, een speciale (gratis) belservice voor ouderen: 0800-1325 of kijk op www.ouderenfonds.nl. Na aanmelding wordt u wekelijks gebeld door een getrainde vrijwilliger.
  • Heeft u zorg- of ondersteuningsvragen? Zit u met uw handen in het haar nu ondersteuning weg valt? Neem contact op met Voormekaar: 0545-250 300.

Tip

Op www.wijencorona.nl vindt u verhalen van andere ouderen over hoe zij deze coronatijd beleven.

Dementie

Mensen met dementie zijn kwetsbaar en ontvangen in deze tijd minder bezoek. Op www.samendementievriendelijk.nl leest u hoe u toch contact kunt hebben met iemand met dementie. We hebben een aantal tips voor u op een rijtje gezet:

  • Breng een verwenpakketje aan de deur; een kleurrijk tijdschrift, een voorjaarsbloemetje of wat lekkers.
  • Speel muziek af van vroeger via de telefoon, stuur een oud filmpje of gooi een fotoboekje met bijzondere momenten van vroeger door de brievenbus.
  • Nostalgische televisieseries zijn te vinden op televisienet Ons, www.kijkbijons.nl.
  • Lees een kort verhaal voor via de telefoon of stuur een luisterboek (kijk op de website van bibliotheek Oost Achterhoek, www.oostachterhoek.nl).
  • Stuur een kaart van vroeger of gebruik een oude foto en schrijf uw herinnering erbij.
  • Vraag ook oude vrienden om te bellen om herinneringen telefonisch op te halen.

Voor een luisterend oor of advies kunt u dagelijks bellen naar de Alzheimer Telefoon: 0800-5088 (elke dag van 9.00 tot 23.00 uur).

Ontspanning: een dagje uit vanuit uw eigen woonkamer

Wist u dat er verschillende musea zijn die online de deuren hebben geopend? Zo kunt u kunst en cultuur vanuit huis bewonderen. Online musea zijn bijvoorbeeld:

Ook leuk voor jong en oud: naar de online dierentuin, bijvoorbeeld het Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Zij hebben elke week een pandajournaal. Ga naar www.ouwehand.nl.  

Overzicht op Berkellandwijzer.nl

Naast deze alternatieven en initiatieven gebeurt er nog veel meer en vindt u allerlei tips. Op www.berkellandwijzer.nl vindt u een overzicht dat we actueel proberen te houden. Mist u informatie? Laat het ons weten, dan vullen wij het overzicht aan. Stuur een e-mail naar berkellandwijzer@gemeenteberkelland.nl.