Digitale criminaliteit, deel 3: internetoplichting

De laatste jaren is onze maatschappij in grote mate gedigitaliseerd. Dit trekt ook de aandacht van criminelen. Dit wordt cybercrime (computercriminaliteit) genoemd. In deel 3 van de rubriek Digitale criminaliteit aandacht voor internetoplichting.

geld

Wat is internetoplichting?

Internetoplichting is een heel breed begrip. In ieder geval gaat het over gebruikers die producten aanbieden op een online handelsplek en geld ontvangen van een koper, maar vervolgens het betreffende product niet leveren. Het kan ook zo zijn dat het product wel geleverd wordt, maar dat het beschadigd of nep is. Internetoplichting vindt vaak plaats op online handelsplekken zoals Marktplaats, eBay of verkoophoeken op sociale media.

Tips

Er zijn verschillende handelingen die u kunt verrichten om internetoplichting te voorkomen. Denk dan bijvoorbeeld aan:
-    Controleer of er meldingen bekend zijn over de (ver)koper, dit kan via https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/controleer-handelspartij.html
Daarnaast is het vaak ook mogelijk om het account van de (ver)koper op de betreffende handelsplek te bekijken. Kijk hoe lang de (ver)koper al actief is en welke andere gegevens er van de verkoper bij staan.
-    Betaal nooit van tevoren voor een product als u niet zeker weet of de verkoper betrouwbaar is.
-    Vergelijk de prijs van het product met andere aanbieders. Is de prijs te mooi om waar te zijn? Dan is dit vaak ook zo.