Digitale criminaliteit: ransomware

De laatste jaren is onze maatschappij in grote mate gedigitaliseerd. Dit trekt ook de aandacht van criminelen. Dit wordt cybercrime (computercriminaliteit) genoemd. In deel 2 van de rubriek Digitale criminaliteit aandacht voor ransomware.

 

Wat is ransomware?

Ransomware is een Engelse term en het betekent letterlijk ‘gijzelsoftware’. Door middel van bepaalde software blokkeren criminelen uw computer of versleutelen zij bestanden, zodat u er niet meer bij kunt. In veel gevallen vragen de criminelen vervolgens aan u om een bedrag te betalen en beloven zij na betaling de blokkering of versleuteling op te heffen, zodat u weer toegang krijgt tot uw computer of bestanden.

De besmetting

Een computer kan vrij eenvoudig besmet worden met ransomware. Dit kan o.a. gebeuren door een bijlage in een e-mail te openen of tijdens het surfen op het internet. In sommige gevallen wordt ransomware zelfs verstopt in advertenties. U hoeft dan niet eens te klikken op de advertentie om besmet te raken. Het kan ook voorkomen dat er telefonisch contact gezocht wordt om u vervolgens te verleiden een bepaalde website te bezoeken, waar de besmetting vervolgens plaatsvindt.

Tips

Er zijn een aantal tips om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van ransomware:

  • Gebruik een antivirusprogramma op up computer.
  •  Zorg ervoor dat uw computer up-to-date is en blijft. Dit doet u door regelmatig te de updates uit te voeren.
  • Mocht u slachtoffer worden van ransomware, dan is het advies van de Politie om niet in te gaan op de betalingseisen. Hiermee wordt het criminele proces in stand gehouden en in veel gevallen krijgt u alsnog geen toegang tot uw computer/bestanden.

iemand met een muts op, zonder gezicht.

Afbeelding via: https://hetccv.nl/nieuws/politie-niet-betalen-bij-ransomware/