Afscheid Marijke van Haaren

In de laatste raadsvergadering van Berkelland van 2020 heeft Marijke van Haaren haar vertrek als wethouder aangekondigd. Ze komt in het nieuwe jaar niet meer terug, omdat haar thuissituatie daarom vraagt. We blikken met haar terug op haar wethouderschap in Berkelland.

Wethouder Marijke van Haaren

Marijke van Haaren is sinds 2015 namens het CDA wethouder bij de gemeente Berkelland. In die jaren heeft ze gewerkt aan een andere kijk op zorg en ondersteuning, zijn de plannen voor het bestemmingsplan buitengebied een volgende fase ingegaan, is er aandacht gevestigd op jongeren en het belang van de toeristische sector en is er nog veel meer bereikt en in de steigers gezet. Voor Berkelland en voor de Achterhoek.

Waar werd je blij van als je vanuit Lochem naar Borculo fietste?

“Tijdens het fietsen werd ik elke dag blij van de schoonheid van de omgeving. Hoe vaak ik niet afgestapt ben om een foto te maken en te delen op de familie-app: Zo mooi is de Achterhoek! Naast zo’n mooie fietstocht was ik altijd weer blij om op het gemeentehuis te zijn. Ik vind mijn werk namelijk ontzettend boeiend, iedere dag weer.”

Kun je aangeven wat dat dan is: wat het wethouderschap zo boeiend maakt?

“Voor mij zijn dat de vele ontmoetingen met inwoners en ondernemers. De gesprekken die we met elkaar hebben gevoerd, over allerlei onderwerpen. Tijdens avonden die we als gemeente organiseerden, bij bedrijfsbezoeken, bij bijeenkomsten van organisaties. Die gesprekken waren voor mij de manier om feeling te houden met wat er in de samenleving gebeurt, wat mensen bezig houdt. Ja, de mensen, de gesprekken: die gaven mij veel voldoening en nu nog steeds. Als ik zie hoeveel reacties ik de afgelopen week heb mogen ontvangen na de aankondiging van mijn vertrek. Dat doet mij erg goed!”

Kun je nog iets noemen wat jou veel voldoening gaf?

“Dan denk ik aan de contacten met collega’s, met regiogemeenten, met professionals tijdens de thematafels die vanuit de AchterhoekBoard worden georganiseerd en waarbij je met allerlei kennis en expertise aan tafel zit omdat we met elkaar het beste willen doen in zorg en ondersteuning.
Zo kijk ik ook met een glimlach terug op de werkreis die we met elkaar in die hoedanigheid naar Kinzigtal maakten. Daar zagen en hoorden we hoe ons gedachtegoed om zorg en ondersteuning zo dicht mogelijk bij mensen te organiseren, al in de praktijk wordt gebracht. En dat die andere benadering mooie resultaten oplevert en het mensen op een positieve wijze verder brengt. Dat sterkt mij alleen maar dat we als regio echt op de goede weg zijn.”

Waar ben je trots op?

“Met elkaar hebben we al zoveel bereikt. Het zijn soms kleine stappen in de goede richting, maar ook flinke mijlpalen waar we trots op mogen zijn. Bijvoorbeeld de eerste lichting huishoudelijke medewerkers die dit jaar een landelijk mbo-certificaat Ondersteuning Thuis ontvingen. Zij mogen nu ook lichtere zorgtaken oppakken, waardoor er minder medewerkers bij iemand thuis over de vloer komen. Echt een manier van werken waarmee we het welzijn van inwoners voorop zetten.”

Uitreiking diploma's Ondersteuning Thuis

Marijke van Haaren bij de uitreiking van de eerste erkende mbo-certificaten aan medewerkers van Ondersteuning Thuis in 2020

“En als ik dan nog iets mag noemen, dan noem ik graag de jongeren van Jimmy’s. Met elkaar hebben zij in Berkelland een mooie jongerenorganisatie neergezet. Jimmy’s is voor alle jongeren uit Berkelland, een plek waar zij zich verder kunnen ontwikkelen, om zo de toekomst met vertrouwen tegemoet te gaan. Goed voor jongeren en bovendien een manier om zorg en ondersteuning te voorkomen. Mooie mijlpalen waar ik trots op ben!”

Opening Jimmy's: wethouder knipt lintje door

Marijke van Haaren bij de opening van Jimmy’s, locatie Borculo in 2018

Wat ga je missen?

“Naast de gesprekken en de ontmoetingen ga ik het besturen zelf missen. Het mogen bijdragen aan de goede zaak. Het besluit om te stoppen als wethouder van Berkelland en te kiezen voor mijn thuissituatie was voor mij dan ook geen gemakkelijk besluit. Maar ik heb er vrede mee, het is voor nu goed zo.”

Zien we je nog een keer in Berkelland?

“Jazeker! Berkelland is zo mooi, de natuur, het landschap, de mensen: daar blijf ik graag van genieten. En natuurlijk ben ik ook benieuwd hoe het verder gaat met de ontwikkelingen waar ik een bijdrage aan heb mogen leveren en waarvan ik overtuigd ben dat ze de juiste zijn. Ik blijf dat -van een afstand- volgen. Mijzelf kennende, verwacht ik op allerlei terreinen bij Berkelland betrokken te blijven. Ik zeg dan ook: het ga jullie allemaal goed, we komen elkaar vast nog eens tegen!”

Joost van Oostrum, namens burgemeester en wethouders

“We nemen afscheid van een betrokken en bevlogen bestuurder, een sterke vrouw die haar mannetje staat en weet wat ze wil. We gaan haar gedrevenheid, haar kennis op de verschillende dossiers, haar charme en haar lach missen in het gemeentehuis.

We wensen Marijke en haar man alle kracht om 2021 met vertrouwen tegemoet te gaan.”

Herinneringsalbum

We maken voor Marijke van Haaren een herinneringsalbum waar ook u uw bijdrage aan kunt leveren. Stuur uw reactie (max 300 woorden) en eventueel een foto naar album@gemeenteberkelland.nl. Graag aanleveren voor 10 januari 2021.