Droogte Achterhoek

Tien Achterhoekse gemeenten, waaronder Berkelland, provincie, waterschap, Vitens, diverse natuurorganisaties, LTO Noord en 8RHK-ambassadeurs slaan de handen ineen in de strijd tegen de droogte. Met het plan ‘Doen, delen, doordénken en doorpakken’ willen zij de droogte in de Achterhoek aanpakken.

Man laat droge grond door de handen gaan

Ernstige gevolgen

De droge en zeer warme zomers van de afgelopen jaren, hebben ernstige gevolgen voor de Achterhoek. Het hellende landschap ligt op verdichte, zanderige grond. Neerslag stroomt weg of verdampt, in plaats van dat het door de bodem wordt opgenomen.

Effect op lange termijn

De betrokken partijen willen stappen zetten die op de lange termijn effect hebben. We nemen nu al maatregelen om dit winterseizoen zo veel mogelijk water vast te houden en werken ondertussen plannen voor meer structurele maatregelen uit. Om met weersextremen, piekbuien én zeer warme, droge perioden, om te kunnen gaan, moeten er ruimtelijke keuzes gemaakt worden. Er zijn al verschillende locaties die integraal worden aangepakt, initiatieven die aansluiten bij toekomstige plannen. Met name in Winterswijk, Landgoederenzone Baakse Beek, ’t Klooster in Hengelo en Zutphen. Zo experimenteert ‘t Klooster met een duurzamere manier om drinkwater te winnen, zoeken partijen in de landgoederenzone samen met landgoedeigenaren en boeren naar klimaatbestendige inrichting in combinatie met betere verdienmodellen en wordt in Nationaal Landschap Winterswijk de koppeling gelegd tussen maatregelen tegen droogte in combinatie met de aanpak van de stikstofproblematiek.

‘Etalage’ maakt zichtbaar wat er in de omgeving gaat gebeuren

Inwoners, bedrijven en organisaties kunnen zich uitgebreid laten informeren over de aanpak van de droogte via de zogeheten ‘etalage’. Deze etalage zal zichtbaar maken wat er in de omgeving gaat gebeuren. Naar verwachting kan deze etalage in 2021 bezoekers ontvangen. Zo kunnen omwonenden goed betrokken blijven over de manieren waarop droogte en weersextremen regionaal worden aangepakt.