Feestdagen van NIX

Kerst en Oud & Nieuw komen eraan. Veel volwassenen drinken dan alcohol. Ook kinderen krijgen dan soms de kans om een glaasje te drinken. Vooral voor kinderen die nog in de groei zijn is het schadelijk om alcohol te drinken. Hoe gaat u daar als ouder tijdens de feestdagen mee om?

NIX18

Tips

•    Een regel is voor kinderen alleen duidelijk als je consequent bent. Maak daarom geen uitzondering tijdens de feestdagen. Want als het tijdens de feestdagen wel mag, waarom dan niet op andere dagen? 
•    Geef kinderen liever geen ‘kinderchampagne’. Kinderen leren hierdoor dat champagne bij feestjes en gezelligheid hoort. 
•    Ga open in gesprek met elkaar. Vertel bijvoorbeeld hoe u het zou aanpakken, en bespreek lastige situaties met elkaar. 
•    Is het uw kind niet gelukt om geen alcohol te drinken? Bespreek dan hoe uw kind zich een volgende keer wél aan de afspraak kan houden.  
•    Praat met de ouders van vrienden van uw kind. Welke afspraak hebben zij met hun kind over alcoholgebruik? Hoe gaan zij om met alcoholgebruik tijdens feestjes? Samen sta je sterker bij het uitdragen van de regel: geen alcohol onder de 18 jaar. 

Meer tips vindt u op www.helderopvoeden.nl

Het goede voorbeeld geven

Drink zelf ook met mate en liefst buiten het zicht van kinderen, want kinderen doen volwassenen na (‘Zien drinken, doet drinken’). En wilt u als ouder echt het goede voorbeeld geven? Doe dan vanaf 1 januari mee aan IkPas, en drink 30 dagen niet! Inschrijven kan op www.ikpas.nl.  

Praten met een professional

Wilt u een persoonlijk gesprek met een professional over het alcoholgebruik van uw kind, van uzelf of van een naaste? Neem dan contact op met Margriet de Winkel (m.winkel@iriszorg.nl) of Armida Panka (a.panka@iriszorg.nl) van Iris in de Buurt.