Mantelzorger, zorg goed voor jezelf

‘Als iemand die dierbaar voor je is hulp nodig heeft, dan ben je er gewoon voor ze. Dat vind ik heel normaal. Gelukkig denken veel mensen er net zo over. Maar vergeet als mantelzorger niet om je eigen verlangens goed te bewaken. Het is van belang dat daar aandacht voor is’.

Marianne Kok in een stoel voor een kachel

Marianne Kok uit Neede was als ervaren mantelzorger betrokken bij het tot stand komen van het Knooppunt Mantelzorg in de gemeente Berkelland. Zelf ondersteunde ze haar ouders, broer en schoonvader, naast haar gewone baan als coördinator van een inloophuis in Deventer. In Neede, bij IVT (centrum voor ontwikkeling), geeft ze bovendien de cursus ‘De kunst van het zorgen en van het loslaten’ voor mantelzorgers. 

Af en toe loslaten geeft ruimte om te kunnen zorgen

‘Het is soms lastig om tijd voor jezelf te vinden als je druk bent met je werk en met het zorgen. Maar het is juist belangrijk om je eigen ruimte goed te bewaken en je eigen wensen niet te vergeten. Want als je geen energie meer hebt om te zorgen ben je nog veel verder van huis. Daarom is het goed om de zorg af en toe los te laten. Het betekent niet dat je iemand in de steek laat, maar dat je daarna weer ruimte en energie hebt om opnieuw verder te kunnen’. 

Blij met een concrete vraag om hulp

‘Zo had ik deze zomer maar één wens: met vakantie om weer op te laden. Dat hebben we ook echt doorgezet: mijn schoonzus kwam toen vanuit Zweden een paar weken om voor mijn schoonvader te zorgen. En ook voor mijn broer, die dit voorjaar ineens verlamd raakte, hebben we wel eens oplossingen moeten zoeken. Gelukkig hadden we een WhatsApp-groep en een bezoekkalender opgezet met al zijn vrienden, zodat we samen konden plannen wanneer er iemand was. Dat werkt erg goed.  Ik merkte toen hoe blij iedereen is om te kunnen helpen als je een concrete taak op een concrete datum noemt. Er zijn zelfs speciale appjes voor, heel handig’.

Knooppunt Mantelzorg

Het Knooppunt Mantelzorg is onderdeel geworden van Voormekaar. ‘Bij Voormekaar weten ze welke ondersteuning er beschikbaar is voor mantelzorgers. Het is goed dat we ons bewust zijn van de grote rol die mantelzorgers spelen. We worden met elkaar steeds ouder, de zorg verandert en er komt steeds meer terecht op de schouders van familieleden. Zelf heb ik net een heupoperatie gehad, de rollen waren dus even omgekeerd. Ik voelde hoe het is om afhankelijk te zijn, best confronterend. Ik merkte hoe belangrijk het is om wel zelf hulp te durven vragen als je patiënt bent, maar ook hoe belastend het kan zijn voor de ander. Het is essentieel dat je energie op peil blijft als je zorgende bent’. 

Knooppunt Mantelzorg

Voormekaar werkt volgens de Knooppunt Mantelzorg gedachte. Dit betekent dat we naast het bieden van passende ondersteuning ook meer aandacht willen voor erkenning en bewustwording over mantelzorg. Op het werk, op school, in de buurt of bij de vereniging: we kunnen namelijk allemaal iets betekenen voor mantelzorgers. Heeft u al een goed idee hiervoor? Laat het ons weten en neem contact op met Voormekaar via het telefoonnummer 0545 - 250 300.