“Je moet ervan maken wat je ervan maken kunt”

Joke de Jonge uit Eibergen is mantelzorger voor haar partner Victor Wagemakers. “We blijven de dingen doen die we altijd deden, zo lang het nog kan’, zegt Joke. ‘We gaan nog steeds op vakantie naar het buitenland. Gelukkig kan ik zelf goed overweg met de camper, want ik ben degene die rijdt. Natuurlijk is er wel eens wat gebeurd in het buitenland, maar of Victor nu hier in Eibergen valt of in Italië: zolang je maar ergens naartoe gaat waar een ziekenhuis in de buurt is. Ik ben wel goed voorbereid en weet veel over zijn medicatie. Maar je kunt niet alles opgeven, je moet er toch van maken wat je ervan maken kunt.”

mantelzorg

Minder werken

Victor heeft dementie, als gevolg van de ziekte van Parkinson. “Je krijgt wel een heel ander leven als partners. Als ik nu thuis kom van de tennis moet ik afwachten hoe het is. Dan staat bijvoorbeeld de melk in de afwasmachine of zijn alle kruiden uit de potjes gehaald. Daar word je wel eens chagrijnig van”, vertelt Joke. “Daarom is het zo belangrijk dat ik zelf 2 dagen per week weg ben voor mijn werk en dat ik even geen verzorgende hoef te zijn. We hadden onze eigen horecazaak, mijn zoon is nu eigenaar en ik werk nu op kantoor. Dat is beter te combineren met de zorg dan de horeca, met die wisselende werktijden. Als ik nu eens weggeroepen wordt vanwege Victor, dan is dat geen probleem. Ook praat ik veel met mijn zus of met vriendinnen. Die hebben allemaal begrip voor de situatie en dat geeft lucht.”

Blijf je eigen dingen doen

Naast de thuiszorg gaat Victor 1 dag per week naar dagbesteding en komt er 2 keer per week een buddy via Home Instead Thuisservice. Joke’s advies aan andere mantelzorgers is: “Probeer je eigen dingen te blijven doen, dat is heel belangrijk. En zoek tijdig hulp als het niet meer gaat. De duurde bij ons even voordat we een buddy hadden gevonden, de vrijwilligers liggen niet voor het oprapen. Maar hierdoor kan ik nog steeds naar mijn werk, naar de tennis of afspreken met vriendinnen. En we gaan ook op bezoek bij vrienden, hoewel dat wel steeds moeilijker wordt. Als je altijd een rijk sociaal leven hebt gehad, probeer je dat zo lang mogelijk vol te houden. We maken er het beste van.”

Wilt u graag als mantelzorger worden ontlast door middel van een vrijwilliger, iemand uit uw eigen netwerk of anderszins? Vraag het eerst aan iemand die u en uw situatie goed kent.
Heeft u hierbij ondersteuning nodig? Neem dan contact op met Voormekaar.

Mocht u zelf geraakt zijn door dit artikel en wilt u zich aanbieden als vrijwilliger? Dan kunt u zich aanmelden via info@voormekaar.net of 0545 - 250 300.

voormekaar