Voorkom woninginbraken

Gaat u op vakantie? Licht dan in ieder geval de buren in. Dat is 1 van de tips. Hieronder leest u nog meer tips.

Open achterklep auto met tekst Op vakantie? Licht de buren in!

Gaat u binnenkort op vakantie? Denk dan aan de volgende tips:

• Pak niet in het volle zicht uw caravan of auto in voor uw woning
  • Zorg dat de post weggehaald wordt
  • Vraag of de buren hun auto op uw oprit zetten
  • Vraag of de buren de gordijnen af en toe open en dicht doen
  • Gebruik een tijdschakelaar op de verlichting om een bewoonde indruk te wekken

Doe dit altijd, ook als u maar even weg bent:

• Sluit altijd alle ramen en deuren. En draai deuren op slot.
  • Gebruik buitenverlichting. Bijvoorbeeld met een schemerschakelaar of bewegingssensor
  • Plaats waardevolle spullen uit het zicht
  • Leg sleutels uit het zicht en laat ze niet aan de binnenkant in het slot zitten
  • Verstop geen sleutels buiten: onder de mat of in de bloempot is geen geheime plek
  • Hang geen adreslabel aan uw sleutelbos
  • Zorg dat uw deuren en ramen niet verborgen zijn achter hoge schuttingen, bomen of struiken. Dit maakt sociale controle niet mogelijk
  • Markeer of graveer uw eigendommen en registreer ze.
  • Plak nooit een briefje op de deur met ‘ben even weg’
  • Maak afspraken met de buren om op elkaars huis te letten bij afwezigheid
  • Word lid van een (digitale) buurtpreventiegroep, bijvoorbeeld via Whatsapp.

Bij een verdachte situatie, bel altijd 112!

Laat de caravan niet te lang aan de openbare weg staan

In de vakantieperiode halen veel inwoners de caravan of kampeerwagen weer ‘van stal’ om op vakantie te gaan. Na de vakantie moet er natuurlijk weer uitgepakt en schoongemaakt worden. Maar laat u uw kampeermiddel niet te lang aan de openbare weg staan. Dit is storend voor uw buren en neemt onnodig parkeerruimte in. In de gemeente Berkelland is het niet toegestaan een caravan of een ander recreatievoertuig langer dan 3 dagen achtereen op de openbare weg te laten staan. Dit is geregeld in de Algemene plaatselijke verordening (Apv). De komende periode zullen zowel politie als gemeentelijk toezichthouders hier extra alert op zijn.