Vrijwilliger in het zonnetje, deze maand Henk Koppelman

Donderdag 2 juli stond wethouder Marijke van Haaren, met een bos bloemen en een heerlijke taart, in het gemeentehuis in Borculo te wachten. Niemand minder dan Henk Koppelman werd dit keer in het zonnetje gezet. “Een bijzonder mens is Henk”, zegt de wethouder.

henk

Henk Koppelman en zijn vrouw worden in bijzijn van wethouder Marijke van Haaren ook hartelijk toegesproken door Annie Groot Zevert, een van de initiatiefnemers van dit bijzondere verrassingsbezoek. 

Henk is verrast en zichtbaar ontroerd als hij, meegelokt door zijn dochter en kleindochter, zijn bekenden en familie ziet en Marijke hem vertelt waarvoor we hier zijn. “Geweldig opgezet, ik wist echt van niks! En als ik zelf iets doe, dan wil ik het ook graag goed doen!”, zegt Henk nadrukkelijk. 

Henk was samen met zijn vrouw Joke een van de eerste bewoners van ‘plan Zuid’, Bartelinksgang in Eibergen. In Groenlo, zijn geboorteplaats, werkte hij als technische man bij Monocon en later bij Nedap. Toen zij naar Eibergen verhuisden, heeft hij zich de rest van mijn werkzame leven voor de Gemavo verdienstelijk gemaakt als gereedschapsmaker, zijn professie, en de laatste 20 jaar als afdelingschef. 

Bijzonder verhaal

Het bijzondere verhaal rondom Henk, komt van het bestuur van de B12, wat staat voor Bartelinksgang 12. Dit project kwam tot stand dankzij ProWonen en vele gepassioneerde bewoners. Een ontmoetingsplek die B12 heet, met 47 vaste leden die onlangs haar 12,5-jarig bestaan heeft gevierd. “In B12 is altijd wat te doen.” Als beheerder van de huiskamer, zoals Henk bij de B12 ook wel wordt genoemd, doet hij het allemaal op vrijwillige basis. Het organiseren van de activiteiten, roosters maken, het ontvangen en begeleiden van de groepen die gebruik maken van B12. Het binnenhalen van sponsorgelden kan men heel goed aan Henk overlaten, iets wat van uiterst belang is bij het voortzetten van de B12. 

Sociale betrokkenheid

De sociale betrokkenheid bij Henk is groot. Zo is hij bij velen de klusjesman waar je op kunt rekenen en als een van de leden ziek is, gaat Henk samen met zijn Joke op bezoek. Bij een verhuizing helpt hij graag een handje want; uit het oog is niet uit het hart. Moet er voor een ziekenhuisbezoek meegereden worden naar Winterswijk of Enschede, dan kun je een beroep op hen doen. 

Vrijwilligerswerk, veel werk?

Wat een werk, zou een buitenstaander zeggen. “Dit is inderdaad veel werk, maar de waardering die je bij de mensen terugziet en soms zelfs hoort, geeft mij enorm veel voldoening. Daar doe ik het voor!”, vertelt Henk zichtbaar trots. “Daarom ga ik er ook gewoon mee door. En als ik het niet meer doe, kan ik me niet voorstellen hoe het dan verder zou gaan, gezien de hoge leeftijd van de groep” zegt Henk zonder zichzelf op de borst te kloppen. Met zijn 80 jaar laat Henk zien dat je op zo’n leeftijd nog veel voor je medemens kunt betekenen. “Hij is een voorbeeld voor ons allemaal, altijd positief en niet te evenaren!”, aldus Marijke. 

Iemand opgeven voor een verrassingsbezoek?

Van een buurvrouw die veel voor u klaar staat of actief is met het oprapen van zwerfafval tot de penningmeester van de bridgeclub: we kennen allemaal wel iemand die zich inzet voor de samenleving. Elke maand zet Voormekaar maar al te graag een inwoner in het zonnetje die goed doet voor de ander, de organisatie, de club of de vereniging. Kent u ook iemand die het verdient om eens verrast te worden? Geef haar of hem op bij Voormekaar Berkelland via: vrijwilligerspunt@voormekaar.net. Wie weet staan we binnenkort aan de deur!