Honden aan de lijn

Het buitengebied nodigt uit tot wandelingen, waarbij wij ons voor kunnen stellen dat u uw hond vrij rond wil laten rennen. Honden spelen echter een rol bij het overbrengen van Neospora-infecties onder runderen.

Neospora

De parasiet Neospora caninum geldt wereldwijd als een belangrijke veroorzaker van abortus onder koeien, waarbij de vrucht in de baarmoeder wordt afgestoten. De hond fungeert als gastheer voor deze parasiet. De hond wordt er niet ziek van, maar hij brengt het wel via zijn ontlasting over op koeien. Door het eten van gras of kuilvoer, dat vervuild is met ontlasting van honden, nestelt de parasiet zich in de koe en veroorzaakt daardoor het verwerpen van het ongeboren kalfje. Deze wetenschap leidt tot toenemende bezorgdheid en schade bij rundveehouders.

Honden aanlijnen

Om besmettingsgevaar bij koeien zoveel mogelijk te voorkomen, vragen wij u uw honden aan te lijnen in het buitengebied. Probeer er ook voor te zorgen dat uw hond geen ontlasting achterlaat in een weiland of op een maïsland. Weilanden zijn privé-eigendom en we vragen u dit te respecteren.