Stem op de ruwe diamanten van de Achterhoek

Sinds 2019 werken elf gemeenten in de Achterhoek samen in het project ‘Een nieuwe tijd! Wederopbouw in de Achterhoek’ waarin het bijzondere erfgoed uit de wederopbouwperiode in de schijnwerpers staat. We vragen daarom aandacht voor de Ruwe Diamanten! De Ruwe Diamanten van de Achterhoek zijn bijzondere wederopbouwpanden in de Achterhoek, maar net zoals bij ruwe diamanten ziet nog niet iedereen de schoonheid van het erfgoed uit de wederopbouwperiode in. Vorig jaar is onder andere aan deze ruwe diamanten al aandacht gegeven tijdens Open Monumentendag en nu wordt hier een vervolg aan gegeven door middel van een verkiezing!

borculoeibergenborculoruurloneede

Uit de uitgebreide inventarisatie van Berkelland, die binnenkort wordt gepubliceerd, zijn de volgende panden en complexen geselecteerd voor de verkiezing:
Beltrum:
Het woon-winkelpand ‘Harbers’ van de familie Hanselman aan de Meester Nelissenstraat uit 1948
Borculo:
De modernistische villa van de familie Saaltink aan het begin van de Lebbenbruggedijk uit 1959
Eibergen
Het openluchttheater met tribunes, kassa en toiletten in het wandelpark De Maat uit 1954
Neede:
De voormalige rioolwaterzuivering Kronenkamp uit 1953-1956
Ruurlo:
De voormalige boerenleenbank op de hoek van de Domineesteeg en de Dorpsstraat uit 1952.

U kunt vanaf 1 juli stemmen op uw favoriete ruwe diamant uit Berkelland of een andere gemeente! Hoe dan?! Dat is simpel, ga naar de site van het project ‘Een Nieuwe Tijd! Wederopbouw in de Achterhoek’ en stem op het gebouw dat u het meeste aanspreekt!

De Wederopbouwperiode is onwijs interessant
Het was een tijd van schaarste, maar ook van economische groei, welvaart, optimisme en vernieuwing. Nooit werd er in zo’n korte tijd zoveel gebouwd als in die tijd. De wederopbouwtijd krijgt echter vaak het etiket saai, lelijk, gezapig en braaf opgeplakt wanneer het de architectuur, stedenbouw en monumentale kunst betreft. Maar de wederopbouw bevat zoveel kwaliteit en bijzondere verhalen die de moeite waard zijn om te laten zien en te horen. Om deze kwaliteit beter zichtbaar te maken heeft de projectgroep, samen met de gemeente een aantal panden in de regio geselecteerd die illustratief zijn voor de ontwikkeling van de Achterhoek tijdens de Wederopbouwperiode.