Wil jij maatje worden? Help vluchtelingen in coronatijd

De coronatijd zorgt ervoor dat veel mensen hun werk anders moeten doen dan normaal. Dit geldt ook voor Musie Sium, met andere collega’s initiatief nam de Corona Helpdesk voor Statushouders (CAS) op te richtten. Deze Eibergenaar is al jaren actief als tolk en cultuurmediator. In dit interview vertelt hij waarom hij de helpdesk heeft opgericht en waarom zijn werk zo belangrijk is.

maatje

Eigen achtergrond

“Ik ben in 2000 in Nederland gekomen na een lange vlucht. Ik vluchtte voor de oorlog in Eritrea, destijds tussen strijdende landen Eritrea en Ethiopië. Het was spannend voor mij of ik in Nederland mocht blijven. Na 5 jaar kreeg ik mijn verblijfsvergunning en ben ik in Eibergen gaan wonen. Hier ben ik hartelijk ontvangen en heb ik geleidelijk aan mijn plek gevonden. Via een traject van Stichting Vluchteling-Studenten UAF ben ik in aanraking gekomen met het beroep van tolk.”

Cultuurmediator

“Toen ik aan de slag ging als tolk, merkte ik dat er meer nodig was dan alleen maar één op één vertalen. Ik wilde meer bieden, de krom gaande gesprekken rechttrekken. Ik kwam in contact met de gemeente en begon mij te verdiepen in cultuurmediation. Inmiddels ben ik als ZZP’er actief en heb zo al veel mensen geholpen.”

En toen kwam corona…

“Samen met andere tolken was ik bezig om de organisatie Cultuur in Harmonie op te zetten. Tolkwerkzaamheden kwamen door corona stil te liggen en hierdoor hadden we meer tijd om hieraan te werken. Onze telefonische helpdesk hebben we omgedoopt tot de Corona Helpdesk Statushouders. Hier kunnen statushouders elke werkdag van 14.00 tot 16.00 uur terecht met vragen, via 085-5808 800. Er wordt veel gebruik van gemaakt.”

Maatjes

“Wanneer statushouders in onze gemeente komen wonen, levert dit veel vragen op. Iemand hebben als eerste aanspreekpunt is heel fijn voor een statushouder. Die kan helpen bij kleine praktische dingen. Ik heb als vrijwilliger bijvoorbeeld een gezin gewezen op de gordijnen die zij de hele dag gesloten hielden. Eerst begrepen ze dat niet, later die week zag ik dat de gordijnen al iets meer open stonden. Dit soort kleine dingen zijn heel belangrijk voor de integratie. Een maatje kan met de statushouder een basis leggen voor de inburgering, op informele wijze.”

Word maatje!

Wij zijn op zoek naar nieuwe maatjes voor gezinnen in Borculo. Bent u geïnteresseerd? Neem dan contact op met Marieke Heusinkveld, contactpersoon Vluchtelingen bij de gemeente Berkelland, via 0545-250 250 of m.heusinkveld@gemeenteberkelland.nl

maatjes