Vier manieren om nu eenzaamheid tegen te gaan

In Berkelland wonen veel ouderen die nu vanwege het coronavirus minder bezoek krijgen. Maar er zijn ook andere inwoners die in deze tijd contact missen omdat zij bijna niet de deur uit kunnen. Zij kunnen daardoor sociaal geïsoleerd raken of zich eenzaam gaan voelen, vooral als ze minder digitaal vaardig zijn. Dat willen we niet laten gebeuren! Daarom wijzen wij u op de volgende mogelijkheden om eenzaamheid tegen te gaan.


1. Bellen kan, ook als het de buurman is 
Je kunt misschien niet langs bij de buurman, maar bellen kan natuurlijk wel. En aangezien we bijna niet weg hoeven, kun je net zo goed wat vaker bellen of langer. Kijk bijvoorbeeld samen naar een televisieprogramma en zet uw telefoon dan op luidsprekerstand. Zo bent u op afstand toch verbonden.

2. Maak een telefooncirkel of What’s app groep
De telefooncirkel is een dagelijks belrondje langs een aantal mensen die je kent. Zo heb je elke dag met iemand contact en is er altijd iemand die weet hoe het met je gaat. Via What’s app kun je elkaar ook heel gemakkelijk dagelijks een kort berichtje, foto of filmpje sturen. 
 
2. Schrijf kaarten en brieven
Veel mensen hebben nu minder reistijd en werken vanuit huis. Dat maakt het goed mogelijk om weer eens een brief te schrijven of een kaartje te posten. Dat kunt u natuurlijk doen met uw eigen ansichtkaarten en enveloppen. Maar u kunt bijvoorbeeld ook gebruik maken van Omapost (www.omapost.nl; met code coromapost kan dit tegen kostprijs).
 
3. Gebruik de Luisterlijn of Zilverlijn
Iedereen in Nederland kan gebruik maken van de Luisterlijn (www.deluisterlijn.nl). Via 0900-0767 kunt u er terecht voor een gewoon kletspraatje of een goed gesprek.
De Zilverlijn is een speciale belservice voor ouderen.  (www.ouderenfonds.nl/aanmeldenzilverlijn). Professionele vrijwilligers bellen regelmatig en bieden een luisterend oor, een gezellig praatje of een goed gesprek. 
 
4. Mantelzorg 
Zorgt u voor een ander, bent u mantelzorger? Wilt u tips of adviezen? Maak gebruik van de landelijke mantelzorglijn: 030-760 60 55. 

voormekaar