Eerste succes kavelruilproject

80 hectare grond in Berkelland is onlangs van eigenaar gewisseld. Hiermee is het eerste succes voor het vrijwillige kavelruilproject geboekt. Op 8 mei 2020 passeerde de akte bij de notaris.

Wethouder en voorzitter stichting vrijwillige kavelruil houden samen bordje vast

Op de foto wethouder Maikel van der Neut en Bertus Hesselink, voorzitter stichting vrijwillige kavelruil Berkelland e.o.

Wethouder Maikel van der Neut: “Vanwege de coronamaatregelen kon helaas geen feestelijk moment gehouden worden. Dat gaan we hopelijk later in het proces nog inhalen. Na deze eerste succesvolle ruiling, zullen er waarschijnlijk nog meer volgen. Er zijn zeker nog 3 ruilplannen in voorbereiding.”

Veel belangstelling voor kavelruil

In september 2019 is gestart met een integraal kavelruilproject in Berkelland. De ambitie is om 250 ha grond te gaan ruilen in 3 jaar tijd. Op de drukbezochte startavond bij Prinsen in Haarlo werden inwoners geïnformeerd en opgeroepen zich aan te melden bij de stichting vrijwillige kavelruil Berkelland e.o. Er was op de avond zelf en na afloop veel animo en de kavelruilcommissie heeft meer dan 150 gesprekken gevoerd met belangstellenden voor een eerste inventarisatie. Hieruit werd duidelijk dat er voldoende draagvlak was om ruilplannen op te stellen in verschillende delen van Berkelland.

20 deelnemers

De afgelopen maanden zijn diverse ruilplannen met betrokken agrariërs en particulieren besproken. Dit leidde tot de eerste ruiling in het kader van dit project, waarbij ongeveer 80 ha van eigenaar wisselt. In deze eerste ruiling zitten 20 deelnemers en er wordt bijgedragen aan huiskavelvergroting, verkorting van rijafstanden, natuur en recreatie.