Rubriek Digitale criminaliteit, Deel 5: WhatsApp-fraude

De laatste jaren is onze maatschappij in grote mate gedigitaliseerd. Dit trekt ook de aandacht van criminelen. Dit wordt cybercrime (computercriminaliteit) genoemd. In deel 5 van de rubriek Digitale criminaliteit aandacht voor WhatsApp-fraude.

 

cyber

 

Wat is WhatsApp-fraude?

Bij WhatsApp-fraude, ook wel vriend-in-nood fraude genoemd, krijgt u via WhatsApp een verzoek van een vriend(in), bekende of familielid om een bepaald bedrag over te maken. Dit bericht wordt alleen niet gestuurd wordt door een vriend(in), bekende of familielid, maar door een oplichter die op deze manier u geld wil aftroggelen. 

Hoe gaat WhatsApp-fraude in zijn werk?

Zoals al eerder gezegd krijgt u een verzoek via WhatsApp om geld naar een, voor u bekend, persoon over te maken. Veel voorkomende verzoeken zijn: de ‘bekende’ zit vast in het buitenland en is zijn telefoon en geld kwijt. Of de ‘bekende’ moet dringend een rekening betalen, maar kan op de een of andere manier momenteel niet bij zijn of haar geld. U krijgt het verzoek om het even voor te schieten. Wanneer u hieraan meewerkt volgt vaak een tweede verzoek. 

Tips

Er zijn een aantal tips om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van WhatsApp-fraude, namelijk:
-    Maak nooit geld over alleen op basis van een berichtje/appje.
-    Kan de ‘bekende’ om wat voor reden dan ook niet bellen maar wel appen? Vraag dan om een spraakbericht. Hierdoor kan u achterhalen of het wel echt de betreffende persoon is. 
-    Denkt u dat u toch slachtoffer bent geworden van WhatsApp-fraude, doe dan aangifte bij de Politie.