Samen stil op 4 mei

In de gemeente Berkelland hebben we op 4 mei 2020 de slachtoffers en gevallenen van onder andere de Tweede Wereldoorlog vanuit huis herdacht. Anders dan we ons hadden voorgesteld, maar met meer onderlinge verbondenheid dan ooit.

Foto's van verschillende kransleggingen in Berkelland

Twee minuten stilte

Twee minuten, waarin we denken aan al die mensen die hun leven gaven voor onze vrijheid. Geliefde familie of buren. Bekende gezichten uit het dorp, die je na de oorlog nooit terug zag. Vriendjes of vriendinnetjes die voor altijd verdwenen.

Twee minuten stilte waarin we ons proberen voor te stellen hoe de angst en de onzekerheid in de samenleving te voelen was in de oorlogsjaren. De angst dat je familie en de mensen die bij je zijn ondergedoken het niet zullen overleven. De onzekerheid of er wel genoeg eten is voor iedereen. Onzekerheid hoe lang de oorlog nog duurt. Over hoe je toekomst eruitziet.

Twee minuten stilte waarin we ons meer dan ooit kunnen voorstellen wat de waarde van vrijheid is. Waarin het oorlogsverhaal dat verteld wordt ineens nog meer tot leven komt. Waarin we voelen hoe waardevol het is om niet over vrijheid te hoeven nadenken.

Het college legde een krans bij de herdenkingsmonumenten in Neede, Eibergen, Borculo, Beltrum en Ruurlo. Samen voelden we hoe belangrijk 75 jaar vrijheid is. Samen stil, samen sterk.